Több ezren tüntettek Budapesten a klímaváltozás miatt

Több ezren tüntettek Budapesten a klímaváltozás miatt

Többségében fiatalok tüntettek ma Budapest belvárosában a klímaváltozás okozta problémák miatt. Ez már a harmadik globális klímasztrájk volt, ahol világszerte nyílt világos üzeneteket fogalmaztak meg a demonstrálók a klímaváltozás megfékezése érdekében. 

Budapesten is nagy érdeklődés volt, ugyanis a péntek délelőtti időpont ellenére, közel 10 ezer ember vonult végig a városon. A tüntetés a Clark Ádám térről indult és onnan vonult át a Parlament elé. A Kossuth téren beszédek is elhangzottak.

Elsőként Macskásy Éva, a Fridays For Future Magyarország képviseletében úgy fogalmazott, hogy

"a klímaválság mindannyiunk életét fenyegeti. Mindaz, amiről gyerekként álmodtunk, a Földdel együtt veszélybe kerül. Jelenleg a hatodik kihalási hullám zajlik: naponta tűnnek el fajok, melyeket talán nem is ismertünk. Egy pótolhatatlan könyvet pusztítunk, melynek még nem is olvastuk el minden fejezetét.“

Az Extinction Rebellion aktivistája, Rákos Dominik szerint a jelenlegi húszas-harmincas generáció az, ami még megmentheti az emberiség sorsát. Míg a Greenpeace-s Mező János Bálint arról beszélt, hogy 15 évvel korábban még csodálkoztak az emberek azon, amikor a közelgő klímakatasztrófáról beszélt. Mára azonban egyre több ember foglalkozik ezzel az egyre súlyosbodó problémával. 

A tüntetés ébresztőórákkal zárult, ugyanis ezzel szerették volna felhívni az Országgyűlésben ülő politikusok figyelmét arra, hogy itt az idő a változásra a klímapolitikában.

Vajon tényleg az utolsó órában vagyunk? 

"A klímaválság-tagadók olyanok, mint a chemtrail-mérgezést vizionálók"

A Jobbik Ifjúsági Tagozata közleményben jelezte, hogy elkötelezettek a klímaváltozás elleni küzdelemben, és keményen be is szóltak a klímaváltozás-tagadóknak:

A Jobbik Ifjúsági Tagozat szerint a fideszes klímaválság-tagadók, vagy bagatellizálók semmiben sem különböznek a laposföld-hívőktől, a chemtrail-mérgezést vizionálóktól, vagy a Szíriusz-konteósoktól. Azok a fideszes politikusok nevezik „klímahisztériának”, vagy internacionalista, sorosista, bevándorláspárti háttérhatalmi összeesküvésnek a klímaválságot, akik eddig semmilyen intézkedést nem tettek a globális felmelegedés elleni küzdelemben.