Sneider Tamás: Előbb-utóbb Karácsony is kénytelen lesz elfogadni Wass Albert nagyságát

Sneider Tamás: Előbb-utóbb Karácsony is kénytelen lesz elfogadni Wass Albert nagyságát

A Jobbik elnöke is szükségesnek látta, hogy felhívja Budapest újdonsült főpolgármesterének figyelmét arra: Wass Albert nem volt náci.

Sneider Tamás a közösségi médiában üzent az erdélyi magyar irodalom jeles képviselőjét ócsároló Karácsony Gergelynek:

"Karácsony Gergely végzettségét tekintve politológus, munkáját tekintve pedig Budapest főpolgármestere, így Wass Albert erdélyi írófejedelem munkásságát vagy életpályáját megítélni egyszerűen nem hivatott."

A Jobbik elnöke szerint "az írót a konkrétumok nélküli "politikai támadhatóságáról" beszélőkkel és a kommunista népbírósági ítéletből kiindulókkal szemben védelmezni egyszerűen szükségtelen", mert ezek a megközelítések olyan gyenge lábakon állnak, hogy magyarázni is szükségtelen az ellenkezőjüket.

"Budapest új főpolgármestere a választási kampányban azt ígérte, hogy az üldözötteknek segítő kezet nyújt, a budapestieknek pedig főpolgármestere, nem pedig helytartója lesz. Törődik a fővárosiak egészségével, otthonaival, továbbá élő, élhető és emberközpontú várost csinál (sic!). A jövőben erre kéne koncentrálnia, nem pedig annak a Wass Albertnek a megalapozatlan minősítésére, akinek nagyságát elfogadni (ha közönnyel is), de előbb-utóbb maga is kénytelen lesz."

– zárta gondolatati Sneider Tamás.

A teljes bejegyzés itt olvasható:

A fideszes Takaró Mihály után Karácsony Gergelynek is irodalom órát kell tartani

Wass Alberttel legutoljára a NER-csinovnyikká avanzsált irodalomtörténész, Takaró Mihály kapcsán foglalkoztam bővebben. Akkor párhuzamba állítottam az ő munkásságának és életútjának félreértelmezését, félremagyarázását Esterházy Péter hasonló megítélésével. Ahogy elnézem, most az újdonsült főpolgármesterünk szorul némi továbbképzésre a magyar és az erdélyi irodalom nagy alakja kapcsán. Mindenekelőtt szögezzük le: Wass Albert sohasem volt "náci".