Ujhelyi: Orbán olyat ígért a Türk Tanácsban, ami uniós szerződéseket sért

Orbán Viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor kedden Bakuban, a Türk Tanács VII. csúcstalálkozóján – melyen azt is mondta, hogy sok magyarban van kipcsak vérarról beszélt, ha sikerülne megszerezni a hamarosan felálló új Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködés lehet Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal. A magyar miniszterelnök azt is hozzátette: ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor a magyarok örömmel állnak Azerbajdzsán és Törökország rendelkezésére, hogy segítsék a két ország törekvéseit.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint azonban ilyen ígéretet nem tehetett volna Orbán Viktor.

„Ez súlyosabb állítás annál, mint amilyennek elsőre látszik. Nyilvánvaló, hogy a Fidesz elnöke jól behatárolható – nem kizárt, hogy személyes vagy családi - érdekek miatt barátkozik a keleti diktatúrák vezetőivel és keresi azok kegyeit mindenféle parasztvakító hazugsággal holmi vérbeli-törzsi kötelékekről. Az azonban, ahogyan kiárusítja – ki tudja mennyiért és kinek a gazdagodására – az uniós tagságunkat a keleti despotáknak, több mint veszélyes”

- közölte Ujhelyi István.

Orbán Viktor ugyanis „fordítva ült fel a kipcsak lóra”, amikor a leendő uniós biztos nevében ígérgetett „mindenféle jószolgálatiságot” a türk üzlettársainak.

Ujhelyi István arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság tagjai bár a tagállami kormányok által delegált személyek, kinevezésük után megszakad minden formális kapcsolatuk a küldő országgal és kizárólag az uniós szerződések őreként, az egész európai közösség érdekében teljesítik feladatukat.

Erről pedig az Európai Unió működéséről szóló szerződés 245. cikke rendelkezik, amely úgy fogalmaz: a biztosok „feladataik ellátása során teljes mértékben függetlenek, és az Unió általános érdekében járnak el; különösen nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat kormányoktól vagy más külső szervektől.”

Ujhelyi szerint Orbán Viktor tehát vagy „nemes egyszerűséggel átverte türkmén vértestvéreit” vagy beismerte, hogy az általa uniós biztosnak jelölt személy (jelen pillanatban Várhelyi Olivér) nem az Európai Unió, hanem az ő személyes szolgálatában fog továbbra is állni, és kész üzletelni a biztos európai jogosítványaival.

„Ez súlyosabb botrány, mint gondolnánk és egyszerre kell, hogy elgondolkodtassa Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, az Európai Néppárt vezetőit és a magyar választókat is”

- tette hozzá a szocialista EP-képviselő.