A Fidesz a békejobb elfogadása helyett nekiesett Eger új polgármesterének

.

Nehezen viseli az önkormányzati választási vereséget Egerben a Fidesz. Miközben az újonnan megválasztott polgármester békét és együttműködést ajánlott a kormánypárti képviselőknek, addig a Fidesz helyi frakcióvezetője, Oroján Sándor nekiesett Mirkóczki Ádámnak és az ellenzéknek is.

Megtartotta alakuló ülését Eger új képviselőtestülete. Mint ismert, október 13-án az Egységben a Városért egyesület jelöltje, Mirkóczki Ádám nyerte el a polgármesteri pozíciót, azzal a Habis Lászlóval szemben, aki 13 évig volt városvezető Egerben. Az egyesület a képviselő-testületben is többséget szerzett.

Mirkóczki Ádám székfoglaló beszédében kifejtette, hogy rendkívül nehéz időszakon van túl a helyi politika, mert a helyi csatározások miatt megosztottá váltak a helyi választópolgárok.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt másfél évben három kampányt folytattunk, három választáson vagyunk túl, és mindannyian részt vettünk a politikai csatározásban. Ebben a másfél évben kölcsönösen sebeket ejtettünk egymásnak. Ezután viszont kölcsönösen kell azon dolgoznunk, hogy ezeket a sebeket begyógyítsuk, és hogy egészen új minőségre emeljük a politikai küzdelmek színvonalát

szögezte le Mirkóczki.

A városvezető szerint az országos politikai hangulat alapján sokan azt várják tőlük, hogy „politikai mészárszék” legyen a városban, ám ő ezt szeretné elkerülni.

„Mi nem fogunk egzisztenciálisan kiszolgáltatott embereket zsarolással magunk mögé állítani”

– jelentette ki az egri polgármester.

Mirkóczki szerint pont elég kárt okoztak a pártok egyes tevékenységei, amellyel ő is tisztában van. 

Hozzátette, hogy első ügyei között lesz az, hogy átvilágítsák a jelenleg fennálló szerződéseket, hogy megismerhessék, milyen valós helyzetben van jelenleg a város, és még véletlenül se legyenek "politikai taposóaknák”.

További ügyként említette, hogy az egri közpénzekből működő sajtóorgánumokat, médiarendszert át fogják alakítani és új alapokra helyezni, mindezektől pedig a lehető legtávolabb lesz a politikai érdek. Az objektív, kiegyensúlyozott, hiteles tájékoztatás lesz a cél.

Én nem győzteseket és legyőzötteket látok. Választott képviselőket látok, akiknek joguk van befolyásolni Eger életének mindennapjait a következő öt évben. Azt szeretném, ha megfelelő alázattal és önmérséklettel fordulnánk egymás felé. Csak azt keressük, hogy az egrieknek mi a jó

– zárta mondandóját Mirkóczki.

Nem hagyta szó nélkül azonban az elhangzottakat Oroján Sándor a Fidesz helyi frakcióvezetője. A képviselő korábban azzal vált híressé, hogy egy róla kiszivárgott hangfelvételen arról beszélt, hogy

„ha valaki politizál és az ellenfelünk a politikában, a politikai térben, akkor azzal nem beszélgetünk, nem próbáljuk meggyőzni, hanem legyőzzük. Pont!”

Oroján Sándor
Kép: Egri Ügyek

Ezek után nem meglepő, hogy nem fogadta el az ellenzék által nyújtott békejobbot és azonnal letámadta az új polgármestert. Oroján már politikai mészárszéket emlegetett a városháza három munkatársának elbocsátása kapcsán, de ezzel kapcsolatban nem tudott felmutatni semmilyen bizonyítékot. Mirkóczki Ádám reagálásában elmondta, senkinek nem bontották fel eddig a munkaszerződését, senkit nem rúgtak ki. Volt olyan, aki jelezte, hogy közös megegyezéssel kívánna távozni, de még azt a szerződést sem írták alá.

Oroján továbbá problémásnak nevezte, hogy a most létrejövő bizottságok csak ideiglenesek, ám ez abból adódik, hogy Mirkóczki új bizottságokat tervez kialakítani, az eddigiek közül pedig jónéhányat megszüntetne.

Nem volt sokkal elegánsabb a térség fideszes országgyűlési képviselője, Nyitrai Zsolt sem. Nyitrai szerint a várost ezentúl a Jobbik polgármestere vezeti, aki mögött ott van az MSZP és Gyurcsány Ferenc pártja, a DK, valamint az LMP és a Momentum is. Mirkóczki Ádám a Fidesz országgyűlési képviselőjének kijelentésére reagálva közölte, az Egységben a Városért Egyesület képviselői nyerték el többségben az egriek bizalmát, többek között a fent említett pártok támogatásával. Hozzátette: Egert az Egységben a Városért Egyesület képviselői, nem pártpolitikai, hanem a helyi közösségi érdekek mentén kívánják irányítani

Nyitrai Zsolt szerint az egri Fidesz nem lesz olyan, mint az országos ellenzék, "amely azt mondja, hogy minél rosszabb, annál jobb". Ennek azonban némileg ellentmond az a tény, hogy a mai alakuló ülésen például semmit sem támogatott az egri Fidesz frakciója.

Az ülés után Mirkóczki Ádám az Alfahírnek úgy nyilatkozott, hogy

„nem gondoltam volna, hogy egy ünnepélyes alakuló ülésen, gyalázatos hazugságokkal elkezdenek minket támadni. Én ezt betudom annak a választási sokknak, hogy még Egerben nem sikerült a Fidesz-KDNP frakciónak feldolgoznia azt, hogy a város nem mellettük döntött.”

Mirkóczki Ádám szerint még nem volt képes alkalmazkodni az egri Fidesz, ahhoz a helyzethez, hogy most 13 év után ők az ellenzék.

Közösen tenne Egerért az új polgármester, a Fidesz inkább tovább iszapbirkózna

Mirkóczki Ádám, Eger új polgármestere szerint a város érdekeit kell szem előtt tartani, a pártpolitikai háborút pedig be kell fejezni. A testületi alakuló ülésen a Fidesz rögtön bizonyította, inkább maradnának a kicsinyes feszültségkeltésnél. Kövessen minket a legfrissebb videókért! Facebook: https://www.facebook.com/nemzetitv Youtube: https://youtube.com/user/nemzeti1tv Instagram: https://www.instagram.com/nemzeti1tv/ Web: https://www.n1tv.hu