Kevesebb támogatás jutott az ellenzéki települések múzeumainak

Kevesebb támogatás jutott az ellenzéki települések múzeumainak

A Magyar Hang azt írja, hogy jól láthatóak az önkormányzati választási eredmények a múzeumokat fenntartó városoknak szánt Kubinyi-program kihirdetett eredményein.

Eszerint az ellenzéki vezetőket választó megyeszékhelyek vagy városi önkormányzatok jóval kevesebb támogatásban részesültek, mint azon települések, amiket továbbra is kormánypárti polgármesterek vezethetnek.

Így a támogatások töredéke jutott például Pécsnek, Tatabányának vagy Bajának. Dunaújváros pedig egy forintot sem kapott.

A kiállítóhelyek számára kiírt pályázatokon is hasonló mintát fedezett fel a Magyar Hang, sem az ellenzéki vezetés alá kerülő Ferencváros, sem Gyöngyös nem kapott egyetlen forintot sem.

A szegedi Móra Ferenc Múzeumban látványtár kialakítására kért az önkormányzat 23,5 millió forintot, de csak 2 milliót kaptak, a miskolci Hermann Ottó Múzeumban pedig a Vendégségben Hermann Ottónál kiállítás megújítására kértek 30 milliós igényüket lesöpörték, csak 2 milliót ítélt meg Kásler miniszter. Hasonlóan járt Eger, a főváros, Szombathely és Szentendre is.

A lap úgy tudja, a múzeumvezetők értetlenül állnak a döntés előtt, mert korábbi tapasztalataik alapján a kért összegek megítélésével nem kellett volna, hogy probléma legyen.