Az ellenzék nem hátrált: egész éjszaka vitáztak a szájzártörvényről

parlament
Fotó: MTI/Soós Lajos

Szerdáról csütörtökre virradóan folytatódott az Országgyűlés működését, a képviselők jogállását és a házszabályt érintő módosítások együttes általános vitája a parlamentben. Ez az az úgynevezett szájzártörvény, amit az ellenzék szerint azért talált ki a kormányoldal, hogy gátat szabjon az ellenzéki politizálás mozgásterének a parlamentben. A szerdai vezérszónoklatokról az Alfahíren is beszámoltunk röviden: a módosítást elutasító Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője demonstratívan Orbán Viktor székében foglalt helyet.

Az MTI tudósítása szerint a képviselők reggel 7 órakor még élénken tárgyaltak a szerda este 11 órakor kezdődött napirendi pontról, amely a szerdára hirdetett ülésnap utolsó javaslata volt.

A fideszes Mátrai Márta szerint a változtatások - az ellenzék állításaival ellentétben - nem jelentik a képviselői jogok korlátozását, csupán keretbe kívánja foglalni a rájuk vonatkozó magatartási normák korlátait. Hangsúlyozta, minderre nem lenne szükség, ha minden törvényhozó értő módon használná jogosítványait, az ellenzék azonban gyakran trágársággal, akadályoztatással és fenyegetéssel lépi át a képviselők parlamenti beszédjogát, ami félelmet, felháborodást vált ki az állampolgárokból. Mátrai Márta szólt arról is, a képviselőknek megjelenésükben, nyelvhasználatukban és viselkedésükben is példát kell mutatniuk a törvényhozással szembeni tisztelet fenntartása érdekében.

Balczó Zoltán, a Jobbik képviselője a felszólalásában azt mondta, ugyan eddig egy ellenzéki képviselő trágár táblája (Hadházy Ákos független képviselő „A lónak a faszát” feliratú táblát emelt fel a parlamentben) sértette leginkább a Ház méltóságát, de szerinte ehhez hasonló szellemi trágárságnak tekinthető több kormánypárti politikus felszólalása is. Példaként hozta, hogy egy államtitkár bevándorláspárti egyesületnek nevezte a Jobbikot.

 

 

Az LMP-s Demeter Márta szerint a kormány makacs titkolózása vezetett oda, hogy az ellenzéki képviselőknek a közintézményekben kell tájékozódniuk. Az előzetes bejelentkezés bevezetése ebben a helyzetben arra alkalmas, hogy az ellenzéki képviselők fogadását valamilyen indokból elutasítsák, elhalasszák - tette hozzá.

A jobbikos Szilágyi György azt mondta, hogy az ellenzéket megpróbálják kizárni abból, hogy gyakorolhassák a népképviseletet.

„A kormányzat azokat a választókat akarja kizárni, akik az ellenzékre szavaztak”

 - tette hozzá. Nem mellékesen Szilágyi egyhuzamban, 19 órán keresztül volt jegyző a parlamentben.

 

 

A jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita azt kérte számon, hogy

miért nem napközben zajlott a teljes vita, miért hajnalban kell elmondaniuk a véleményüket.

A jobbikos Varga-Damm Andrea reggel öt órakor hagyta ott az ülést, mert délelőtt már egy másik vitánál kell felszólalnia vezérszónokként. Egy kora reggeli videóban számolt be az egész éjszakán át tartó vitáról:

 

 

A szocialista Mesterházy Attila kérdésében rámutatott, hogy mekkora felzúdulás lett volna a jobboldali padsorokban, ha a Horn- vagy a Gyurcsány-kormányok idején egy hasonló előterjesztéssel állt volna elő a baloldal.

Mesterházy párttársai, Kunhalmi Ágnes és Korózs Lajos élőben jelentkeztek be a parlamentből reggel hét óra után:

 

 

Korózs Lajos az éjszakai vitában kiemelte: a kormánypártok elvették annak a lehetőségét, hogy értelmes vitákat lehessen folytatni a parlamentben.

A párbeszéde Tordai Bence egy saját, évekkel korábbi felszólalását idézte, amelyben azt állította

a kormánypártokról, hogy rombolják az Országgyűlés tekintélyét.

 

Tordai beperli rágalmazás miatt Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét, mert szerinte valótlanságokat állított róla. Kocsis Máté egy szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy amikor Tordai elsétál fideszes képviselők vagy a miniszterelnök mellett, rendszeresen olyan megjegyzéseket tesz, mint „Lógni fogtok, Meg fogtok dögleni, vagy Félsz te patkány.” Tordai ezt cáfolta, szerinte Kocsis Máté túlment minden határon: „nagyon súlyos, és teljesen valótlan állításokat fogalmazott meg velem kapcsolatban.”

 

Egységesen lép fel az ellenzék a szájzártörvény ellen - Orbán Viktor bukásának előszobájában

Szerdán megkezdődött az úgynevezett szájzár törvény parlamenti vitája, a vezérszónoki felszólalások után pedig az ellenzéki pártok képviselői közös sajtótájékoztatón hangsúlyozták a kritikáikat. Ahogy az ismert, a Fidesz a rabszolgatörvény elfogadásának körülményeivel, az MTVA-ban történt demonstrációkkal, illetve Hadházy Ákos tábláival magyarázza, hogy súlyosan szűkíteni kívánja az országgyűlési képviselők jogosítványait, beleértve a közintézmények ellenőrzését, valamint komoly szankciókat, akár az Országgyűlésből való kizárást is kilátásba helyezi a renitensnek titulált képviselőkkel szemben.