Hol a 300 ezer fős tömeg? - A szájzártörvény a hitelkárosultak hangját is csökkenti

Z. Kárpát Dániel
Z. Kárpát Dániel

A héten az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága, több ellenzéki javaslattal együtt, kukába hajított két, a hitelkárosultak, illetve a végrehajtás alatt állók helyzetét segítő beadványt. A fideszes vezetésű testület még csak vitázni sem volt hajlandó a beterjesztő Z. Kárpát Dániellel (Jobbik), szó nélkül szavazták le a javaslatokat.

Az adósságcsapdába került személyek megsegítése (T/7951.)

Ennek a jobbikos módosításnak az a célja, hogy a bírósági végrehajtás során ne tudják a jövedelemnek a 33, vagy akár az 50 százalékát is levonni. Ez leginkább a kiskeresetűeknek, kisnyugdíjasoknak jelentett volna könnyebbséget, ugyanis több tízezren vannak még mindig olyanok az országban, akik egyszerűen nem tudnak kimenekülni a végrehajtók által ásott jó mély gödörből.

A lesöpört javaslat értelmében a munkaviszony alapján kapott munkabérből, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiból legfeljebb 20 százalékot lehetne levonni.

A kilakoltatási moratórium meghosszabbítása (T/7701.)

Nem ez az első kísérlet, hogy a kilakoltatás határozatlan idejű felfüggesztése ellen szavazott a Fidesz. A jelenlegi beadvány célja, hogy az azonnali kilakoltatási moratórium ne csak a téli hónapokra vonatkozzon, hanem a devizakárosultak helyzetének végleges rendezéséig terjedjen ki. Azzal a kitétellel, hogy nincs helye halasztásnak az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése során, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki.

Az indokolás szerint az elmúlt időszakban a devizakárosultak helyzete tovább romlott, a kilakoltatási hullám felerősödött, egyre több család kénytelen elhagyni a lakóhelyeként szolgáló ingatlant. "A Fidesz-kormány magára hagyta az adósságspiráltól szabadulni képtelen magyar polgárokat. Tízezrek hagyták el Magyarországot, ezrek kényszerültek másod-és harmadállásba, továbbá emberéleteket követelő tragédiák jelzik a pénzügyi történelem egyik legsötétebb időszakának hosszú lefolyását".

Azonban nem rendítette meg ez sem az Igazságügyi bizottság kormánypárti tagjait: mindenfajta magyarázat nélkül mondtak nemet a kilakoltatások felfüggesztésére.

MTI

"Engem leginkább az az érzéketlenség vág mellbe, amit a kormánypárti képviselők részéről tapasztalhattam"

- fogalmazott lapunk érdeklődésére Z. Kárpát Dániel a bizottsági "vitával" kapcsolatban.

Felvetésünkre, hogy miközben a Fidesz-kormány azzal az ígérettel váltotta le a Gyurcsány-Bajnai-kormányokat, hogy megoldja a devizahitel-károsultak ügyét, most már 9 éve nem tették meg ezt maradéktalanul, a jobbikos politikus közölte: nem én fogok itt igazságot tenni elsősorban.

"Én ott leszek a terepen, de nem tudom helyettesíteni a 300 ezer kritikus fős tömeget"

- utalt a politikus arra, hogy a megoldás érdekében a kormányra nehezedő utcai nyomás szinte teljesen eltűnt. Így marad a várakozás, hogy a károsultak tömegei előbb-utóbb érvényt akarnak szerezni az igazuknak - fűzte hozzá.

"Egy illúzióval le kell számolni, nem jön felszabadító hadsereg, nem jön megmentő csapat nyugatról sem, ezt a problémát nekünk, magunknak kell megoldani. Nincs más út"

- közölte Z. Kárpát Dániel.

Mit érdemel az a bűnös, aki beleül Orbán Viktor székébe?

Kezdjük azzal, hogy a szájzártörvény valóban több mint egyszerű politikai gumicsont, és nemcsak az ellenzék számára pofon. (Persze azzal a kitétellel, ha alapvetésnek fogadjuk el, hogy a parlamenti képviselők - akár még a kormányoldalon is - azért veszik fel a fizetésüket, hogy a magyar állampolgárok érdekit képviseljék, működtessenek egy demokratikus jogállamot, sőt, még a közvagyon megfelelő célú elköltése feletti őrködés is a feladataik közé tartozik.)

A devizakárosultak érdekérvényesítő képessége az úgynevezett szájzártörvénnyel még tovább csökken majd. Ugyanis, ha elfogadják az országgyűlési képviselők jogosítványait szűkíteni igyekvő fideszes javaslatot, akkor például a kilakoltatási moratóriumról sem fog többet dönteni az Országház, ugyanis a bizottságokban elkaszált ellenzéki beadványok - a kormánypárti módosítás értelmében - nem kerülnek a plenáris ülés elé. 

Marad a csend. És a várakozás.