Leálltak a terrorellenes hadműveletek, erősödhet az Iszlám Állam

Leálltak a terrorellenes hadműveletek, erősödhet az Iszlám Állam

Miután az amerikai légierő célzott, drónról indított csapással megölte Kászim Szulejmánit, az iráni vezetés egyik legbefolyásosabb tagját, valamint Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők milicista ernyőszervezet egyik vezetőjét, a térségbeli feszültség fokozódása után a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet számára kedvezően alakulnak az események.

Felfüggesztették a kiképzést

Az első bejelentés szombaton érkezett, a NATO és az Egyesült Államok által vezetett terrorellenes koalíció felfüggesztette iraki kiképző műveleteit. Az észak-atlanti szövetség egy néhány száz fős misszió keretein belül 2018 októbere óta vesz részt Bagdad kérésére az iraki fegyveresek kiképzésében. Az USA-féle szövetség is erre a döntésre jutott, a német hadsereg közölte, elővigyázatossági okokból függesztik fel a kiképzést, katonáik védelme érdekében.

Az USA arra kéri állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el Irakot

Az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége Irak azonnali elhagyására szólította fel az amerikai állampolgárokat, lehetőség szerint repülővel, ha erre nincs lehetőség, akkor közúton. Azt is kérik, hogy ne menjenek a képviselet épületének közelébe - aminek a területére 2019 utolsó napján behatoltak az iraki tüntetők.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a magyar katonák – a megfelelő műveletbiztonsági intézkedések mellett – továbbra is ellátják feladataikat Irakban. A honvédség szakemberei folyamatosan elemzik a helyzetet, elsődleges szempont a magyar fegyveresek biztonságának garantálása.

A jelenleg 200 fős magyar kontingens 2015 óta teljesít szolgálatot a kurd területen található, észak-iraki Erbílben, a missziót az Országgyűlés december elején hosszabbította meg 2021. december 31-ig. Fő feladataik a partnerképesség-építés, katonai segítségnyújtás és tanácsadás, valamint őrző-védő, csapatkísérő feladatok.

Korlátozzák a műveleteket

Az amerikaiak koalíciója vasárnap jelentette be azon döntését, mely szerint Irakban és Szíriában is felfüggesztik terrorellenes műveleteik többségét, hogy erejüket a támaszpontjaik védelmére tudják összpontosítani.

Ez mindenképpen jó hír az Iszlám Állam harcosai számára, a terrorszervezetnek szintén pozitívumot jelenthet, ha törvényerőre emelkedik az iraki parlament egyelőre nem kötelező érvényű, de már megszavazott javaslata.

Az indítványnak az a lényege, hogy kihúzzák a jogi alapot a külföldi csapatok Irakban való tartózkodása alól, ezzel megszüntetve minden külföldi katona iraki jelenlétét, Irak légterének és felségvizeinek használatát. Az Egyesült Államok hivatalosan szövetségese Iraknak, az ISIS-ellenes nemzetközi koalíció részeként ötezer amerikai katona állomásozik az országban.

Az iraki parlament hazaküldené az országból a külföldi katonákat

Az iraki parlament vasárnap megszavazta az Irakban állomásozó külföldi katonai erők jelenlétének megszüntetését célzó javaslatot. Az indítványban felszólították az iraki kormányt, hogy vessen véget minden külföldi csapat iraki jelenlétének, és biztosítsa, hogy ne használhassák többé Irak légterét, szárazföldi területét, illetve felségvizeit.