Mégis az iráni légvédelem lőtte le az ukrán utasszállítót?

Teherán
Twitter

Szerdán az alfahir.hu is beszámolt róla, hogy Teheránban lezuhant egy ukrán repülőgép, 177 utassal a fedélzetén. A tragédia nem sokkal a felszállás után történt. A hivatalos közlések szerint technikai meghibásodás okozta, de két körülmény is okot adott a gyanúra:

  • a kiéleződő amerikai-iráni konfliktusban az irániak pont aznap rakétáztak iraki célpontokat
  • Teherán azonnal elzárkózott attól, hogy kiadják a gép fekete dobozát a Boeingnek, később ennek kapcsán azt állították, hogy sérült annak tartalma, így hiányozhatnak információk, de bevonják a nyomozásba a gyártót

A jordániai Al Hadath hetilap írt először arról, hogy információik szerint az iráni légvédelem lőtte le tévedésből az utasszállítót. Ez továbbra sem került megerősítésre, de egyre több részlet utal erre.

Ukrajna már nem egyértelmű hajtóműhibáról beszél, hanem arról, hogy vizsgálják, rakétatámadás történt-e. Közben a CBS amerikai lap értesülései is arról szólnak, hogy a 737-es nem technikai probléma áldozata lett.

A CBS hírszerzési források alapján írta, hogy a műholdfelvételeken két rakétakilövés is azonosítható, amelyeket robbanás követett. A Newsweek egy amerikai hírszerzőre és iraki beszámolókra hivatkozva szintén erről a forgatókönyvről számolt be, kiegészítve azzal a részlettel, hogy egy orosz gyártmányú Tor rakéta találhatta el a gépet.

Előkerült egy videó is

A csütörtökön terjedni kezdett felvétel elvileg azt a pillanatot ábrázolja, amikor a Boeing találatot kap. A New York Times újságírói a repülési adatokkal összevetve hitelesnek tartják a videót, a gépet pár perccel a felszállás után lőhették le.

Egy halványuló villanás látható és robbanás hallható, az időeltérés kiszámítása után a találat 3200 méteres magasságra tehető, ami egyezik a mért repülési adatokkal. A lapnak műholdképek alapján a tereptárgyakat is sikerült beazonosítania, így a helyszín is stimmelhet. Irán tagadja a vádakat.

Irán és az Egyesült Államok viszonya Kászim Szulejmáni likvidálása miatt vált újra különösen feszültté, de tegnap már úgy érzékelhettük, hogy elindult a deeszkalációs folyamat, miután Donald Trump a békéről beszélt sajtótájékoztatóján, és Teherán is világossá tette, hogy az áldozatokat nem követelő válaszcsapással lezártnak tekinti az ügyet.

Irán cáfol

Irán szerint bizonyos, hogy nem érte rakétatalálat a szerdán Teherán mellett lezuhant ukrán repülőgépet - hivatkozik az MTI az iráni légi közlekedési hatóság vezetőjének pénteki nyilatkozatára.

"Egy dolog biztos; ezt a gépet nem találta el rakéta" - szögezte le teheráni sajtótájékoztatóján Ali Abedzadeh, az Iráni Polgári Légi Közlekedési Szervezet vezetője.

"A fekete dobozban található információk kulcsfontosságúak a nyomozás számára, és nem tekinthetünk szakértői véleményként azokra a nyilatkozatokra, amelyek megelőzik az adatok feltárását" - tette hozzá.