Nem támogatja az új Nemzeti Alaptanterv bevezetését a Nemzeti Pedagógus Kar

.

Nem támogatja jelenlegi formájában az új Nemzeti Alaptanterv bevezetését a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK). Véleményük szerint a kormányzat bár új alaptantervnek nevezi a szöveget, valójában egyáltalán nem az. 

A Nemzeti Pedagógus Kar szerdai ülésén megvitatta a Nemzeti Alaptanterv "új" szövegváltozatát. Mint ismert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) első alkalommal 2016-ban beszélt arról, hogy az országos tanterv megújulásra szorulna. A terv eredetileg 2016 végére készült volna el, és 2019 szeptemberétől vezették volna be. 

2018-ban Csépe Valéria által vezetett akadémikus csapat elő is állt egy 300 oldalas tervezettel, azonban Gulyás Gergely a nyilvánosságra hozatal után úgy reagált:

ebben a formában biztos nem kerül bevezetésre, mert a tanterv nem elég hazafias, nem elég nemzeti. 

A Nemzeti Pedagógus Kar most éppen azt kifogásolja, hogy az új tervezetből tulajdonképpen hiányzik a korábban Csépe Valéria pszichológus akadémikusék által összeállított, több mint ötvenoldalas általános bevezető, amely rögzíti például az új változat módosult szemléletét, alapelveit, kitűzéseit, a tanár, a diák, a szülő és az iskola viszonyrendszerének, az értékelésnek és visszajelzésnek az elveit, emellett részletesebben is leírja például az egyes tantárgyak legfontosabb elvárásait. 

Az NPK szerint ezen rész nélkül hiányzik a koherencia az egész alaptantervből.

Az Index korábban arról írt, hogy az új NAT már rég kikerült a szakmai körök kezéből, és egy ideje átláthatatlan politikai belharcok folynak az EMMI környékén. 

Éppen ezért előfordulhat, hogy az új Nemzeti Alaptanterv tekintetében a legrosszabb helyzet fordul elő. Több egymással versenyző szemlélet közül egyik sem írta felül a másikat, tehát egyszerre több nézőpont lesz összekeverve. Ezzel csupán az a gond, hogy már így is komoly aggályok merültek fel amiatt, hogy a szakmai szervezettekkel való egyeztetés szinte teljes mértékben elmaradt. Ezáltal lehetséges, hogy gyermekeink jövőbeni oktatása azon múlik, hogy mit erőltetettek rá a különböző érdekcsoportok a tanárokra, iskolákra.