Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Benkő Tibor és Magyar Levente közül repülhetett valaki Dubajba honvédségi géppel

Orbán Viktor

A hvg.hu számolt be arról, hogy Pintér Sándor belügyminiszter és Áder János köztársasági elnök kikerült azon állami vezetők köréből, akik a Magyar Honvédség repülőgépein többek között Dubajba, Abu-Dhabiba, Panamavárosba, Sharm el Sheikh-be, és a Zöld-foki köztársasághoz tartozó Praiaba utaztak. 

Az ország érdekére hivatkozva titkolja a miniszter, hogy mit kerestek a honvédségi gépek Las Vegasban és adóparadicsomokban

Decemberben derült ki, hogy a honvédségi csapatszállítóként nyilvántartott négy repülő népszerű turistacélpontokhoz, adóparadicsomokba és a híres amerikai kaszinóvárosba, Las Vegasba is repült. Az utakról nem lehetett hivatalosan semmit sem tudni, olyan Máltai kiruccanás is volt, ahol kikapcsolták a transzpondert, így a nyilvános adatok alapján Magyarországon tartózkodott a szigetországban lefotózott gép.

Ugyanakkor azt még továbbra sem lehet pontosan tudni, hogy a két Airbus A319 és a két Dassault Falcon 7X mikor és hova szállított állami vezetőket, kik voltak ezek a vezetők, hány fős volt a küldöttség, és mindez mennyibe került.

Ennek az az oka, hogy hiába a közpénz költés, az állam titkolózik. 

Annyi azonban biztos, hogy csak hat emberről van szó: Áder János államfő, Orbán Viktor miniszterelnök, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Magyar Levente, a külügyi tárca államtitkára. Az is kiderült, hogy összességében ők 80 helyre utaztak, a fentiek mellett többek között Moszkvába, Washingtonba, Párizsba, Pekingbe, Rómába, Aradra, Bécsbe, Marosvásárhelyre.

Közpénzből repkednek a titkosított honvédségi luxusgépek

Szilágyi György, a Jobbik parlamenti képviselője és szóvivője, Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke és Závecz Tibor, a Závecz Research igazgatója voltak vendégei az ATV A nap híre című műsorának pénteken. A beszélgetésben többek között arról is szó esett, hogy mit kereshettek „adóparadicsomnak" számító országokban a Honvédség utasszállítói, melyek online nyomkövetését letiltották, de az Átlátszó hozzájutott az eddigi útvonalakhoz.

A Magyar Honvédség azonban nem válaszolt személyeket érintő kérdésekre, mint ahogy a Miniszterelnökség és a Honvédelmi Minisztérium is titkolózott, míg a Külgazdasági és Külügyminisztérium további időt kért. A Köztársasági Elnöki Hivatal viszont közölte, Áder János csak Európába utazott, míg BM szerint Pintér Sándor mindösszesen egyszer használta a honvédségi gépet, méghozzá 2019 októberében, mikor a Bel- és Igazságügyi Miniszteri Tanácsülésre utazott Luxemburgba, a mindössze egynapos utazás teljes költsége 6 millió forint volt. 

Emlékezetes, a honvédség csapatszállítóival kapcsolatos az egyik legérdekesebb NER-história is: Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselőből azután lett nemzetbiztonsági kockázat, hogy rákérdezett arra, Ciprusról nem a miniszterelnök lányát fuvarozta-e haza az egyik csapatszállító.