Mégsem lehet következmények nélkül viccelődni a németek kiirtásán

Mégsem lehet következmények nélkül viccelődni a németek kiirtásán

A szokásos csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, nem lesznek a jövőben műsoron a Petőfi Irodalmi Ügynökség frissen indult Hajónapló című műsorában a németek kiirtásán viccelődők – legalábbis így tudja Gulyás Gergely. 

A Magyar Hang cikke szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón beszélt arról, hogy elfogadhatatlanok voltak az ott elhangzó kijelentések.

Mint ismert, a Petőfi Irodalmi Ügynökség által indított Hajónapló című online műsorfolyam nyolcórás blokkjának végén kapott helyet a stílszerűen csak Gumiszobának nevezett műsor. Ebben Megadja Gábor lapigazgató mellett Takács Áron, valamint a Pesti Srácok két munkatársa Ambrózy Áron és Vésey Kovács László ült beszélgetőasztalhoz, akik január 19-én, vagyis a magyarországi németek elhurcolásának emléknapján a németség likvidálásával viccelődtek.

Ambrózy vetette fel Ilja Ehrenburg egykori mondatait – őt tévesen a Pravda egykori főszerkesztőjének nevezve - miszerint

„ha nem öltél meg legalább egy németet, már elvesztegetted azt a napot.”

Ambrózy kommentárjára, miszerint Ehrenburg nemcsak arra buzdított, hogy tartsanak ki és foglalják el Berlint, hanem öljék meg az összes németet, aki szembejön, Vésey Kovács közbeszúrta, hogy „Sziléziában egész jól sikerült nekik.” Ambrózy szerint viszont Berija ezt leállíttatta, mert „mégsem kéne az összes németet eltüntetni a Föld színéről.”

Amikor az újságíró ezt olvasta, akkor arra gondolt, meg is érdemelte Berija, hogy Zsukov agyonlövette később, hiszen

„nagy lehetőséget szalasztott el Európa a békésebb jövő felé vezető úton a németség teljes likvidálásával”.

A műsorban részt vevő kormányzati lázadók célja nyilván a műsor és saját nevük körüli minél nagyobb hírverés volt, ezt - kár lenne eltagadni - tökéletesen sikerült is elérniük.

Ellenzékiek feljelentést tesznek a németek kiirtásával való viccelődés ügyében

Feljelentést teszünk a Petőfi Irodalmi Ügynökség adásában elhangzottak miatt - olvasható a Brenner Koloman jobbikos, és Keresztes László Lóránt LMP-s képviselő által jegyzett közleményben. Hozzájuk csatlakozott Schwarz-Kiefer Patrik Baranya megyei jobbikos önkormányzati képviselő, valamint Hohn Krisztina LMP-s országgyűlési képviselő. A politikusok álláspontja szerint a műsorban elhangzottak büntetőjogi tényállást merítettek ki.

Jobbik: Vonják vissza Demeter Szilárd minden tisztségét

A jobboldali ellenzéki párt szinte azonnal tiltakozott. Brenner Koloman jobbikos képviselő, a magyarországi német közösség aktív tagja közleményben szólította fel a kormánypárti illetékeseket, hogy határolódjanak el a műsortól és vonják vissza Demeter Szilárd minden tisztségét. Pártja továbbá úgy véli, hogy Szepesfalvy Annának, a műsor főszerkesztőjének, aki egyben Budafok-Tétény alpolgármestere is mindkét pozíciójáról le kellene mondania.

„A Jobbik felháborodva értesült arról, hogy 74 évvel a magyarországi németek elűzése és elhurcolása után, a magyar adófizetők pénzéből élő, magukat humorosnak tartó fideszes megmondóemberek viccelődnek a németek kiirtásán, megkérdőjelezik a svábok hazaszeretetét és identitását. Rendkívül szomorú, hogy mindez Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum fideszes igazgatójának engedélyével történt. Súlyosbítja az elhangzottakat, hogy azokat a magyarországi németek elűzésének és elhurcolásának emléknapján, január 19-én mondták el”

- áll a politikus által kiadott közleményben.