Egy alapítványon keresztül támogatja az Edda amerikai turnéját az állam

Egy alapítványon keresztül támogatja az Edda amerikai turnéját az állam

A Bethlen Gábor Alap segítségével, 24 millió forinttal támogatja a magyar állam az Edda Művek amerikai turnéját - írja a Magyar Hang.  A lap szerint a zenekar három helyszínen is koncertet ad majd. A turné támogatásának a célja a magyarságtudat erősítése lesz. 

A határontúli magyarság támogatására létrehozott szervezet, a Bethlen Gábor Alap honlapján az olvasható, hogy kiemelt feladata a külhoni magyarság szülőföldjén történő egyéni és közösségi boldogulásának, anyagi, szellemi gyarapodásának elősegítése és kultúrájának megőrzése érdekében támogatások nyújtása. 

A szervezet weboldalán található táblázat szerint 

az Edda amerikai turnéja annyira segíti a külhoni magyarság szülőföldön maradását, hogy 24 millió adóforintot szánnak ezért erre. 

A Magyar Hang kinyomozta, hogy a 2/2020 számú bizottsági határozat nyolcadik sorában az Extra Hungariam Alapítvány nevét találjuk, amely 24 millió forintos „nemzetpolitikai célú támogatást” kap arra, hogy koncertturnét szervezzenek az Eddának.

A kanadai alapítvány honlapjáról az is kiderül, hogy a pénzből „az év buliját szervezik” az „összetartozás év” jegyében, Egy Ez a Tábor! mottóval a magyarországi Edda együttes számára. Pataky Attila és bandája március 28-án a floridai Daytona Beachen, április negyedikén Los Angelesben, másnap pedig San Franciscóban fog fellépni. 

A koncertekre egyébként 35-45 amerikai dollárért árulják a jegyeket (11-14 ezer forint). 

Az Eddával nem először bőkezű a kormányzat, ugyanis szintén a héten derült ki, hogy Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere saját támogatási keretéből nyolcmillió forint közpénzt ítélt meg az Edda márciusi, Papp László Arénában tartandó koncertjének megvalósítására.