Merkel a magyar gazdaságpolitikát dicsérte, Orbán szerint biztos találnak megoldást az EU-s költségvetésre

Merkel a magyar gazdaságpolitikát dicsérte, Orbán szerint biztos találnak megoldást az EU-s költségvetésre

Hétfőn Berlinben találkozott Angela Merkel és Orbán Viktor, előzetesen Ulrike Demmer, a német szövetségi kormány helyettes szóvivője annyit árult el, hogy a megbeszélés középpontjában a kétoldalú kapcsolatok, valamint Európa-politikai és nemzetközi témák lesznek. A Welt am Sonntag értesülései szerint viszont az utazás célja, hogy a Fidesz elnöke az Európai Néppártban maradás feltételeiről tárgyaljon.

Angela Merkel a közös sajtótájékoztatón a magyar gazdaságpolitikát dicsérte:

  • nagyon-nagyon pozitívnak nevezte a magyar gazdaság fejlődését, ami az EU-nak is köszönhető
  • a kancellár szerint Magyarország okos beruházások és gazdaságpolitika révén nehéz helyzetből indulva odáig jutott, hogy a munkanélküliség helyett már a szakképzett munkaerő megtalálásával küzd

Továbbá gesztusként megjegyezte, hogy az európai csúcstalálkozókat leszámítva legutóbb 2019 augusztusában Sopronban, a határnyitás 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen találkozott Orbán Viktorral, ami jól mutatja azt a közös utat, amelyet a két ország a berlini fal leomlása óta megtett.

A költségvetésről mindketten szót ejtettek

Merkel az EU következő hétéves költségvetésével kapcsolatban leszögezte, hogy a két ország eltérő helyzetben van: Németország nettó befizető, Magyarország nettó haszonélvező, de Berlin megérti a közösségi forrásokat igénylő tagállamok gondjait, mert a keletnémet tartományoknak sincs akkora gazdasági erejük, mint a nyugatiaknak.

A mostani költségvetési tervek alapján kevesebb uniós pénz jutna Magyarországnak, mint a mostani ciklusban, Orbán Viktor szerint biztosan találnak olyan megállapodást, amely mindenkinek jó lesz, de ehhez még idő kell.

A magyar kormányfő ismertette, hogy az elmúlt években csúcsot döntött a magyar-német kereskedelmi forgalom, amelynek értéke 2019-ben az 55 milliárd eurót is meghaladhatja.

Hivatalosan a megbeszélések további témái lehetnek:

  • az EU nyugat-balkáni bővítése, amit az Orbán-kabinet egyértelműen magyar érdeknek tart, de a franciák blokkolják az ezirányú terveket
  • biztonság- és védelempolitikai kérdések
  • és a migráció, amiben Merkel szerint továbbra is láthatunk közös pontokat és eltéréseket a két kormány álláspontjában

Tüntetők fogadták Orbánt

A kormányfő a kancellárral tartott egyeztetést megelőzően Annegret Kramp-Karrenbauerrel tárgyalt, aki egyébként pont ma jelentette be, hogy nem indul a kancellári posztért és csak addig marad a CDU élén, amíg nem találnak megfelelő jelöltet.

A CDU-székháznál egy narancssárga molinó, rajta „Orbanistan powered by EU” felirattal várta Orbán Viktor érkezését.

Kollégánk találkozóról szóló előzetes véleménycikke itt olvasható.