Nem mondott igazat az államtitkár, két feljelentés is történt az egri Kubatov-lista ügyében

Nem mondott igazat az államtitkár, két feljelentés is történt az egri Kubatov-lista ügyében

Január 30-án az Alfahír is beszámolt az Egri Ügyekre hivatkozva arról, hogy fénymásolt ajánlóívek és Kubatov-listák kerültek elő az egri polgármesteri hivatal egyik szekrényének mélyéről. A valószínűleg véletlenül hátramaradt dokumentumokból kiderült, hogy 2014-ben, az országgyűlési választásokat megelőzően Eger városában a Fidesz képviselőjelöltje, Nyitrai Zsolt érdekében törvénytelen módszerekkel listákat készítettek Eger választópolgárairól, azok személyes adataival, lakcímeivel, valamint a pártszimpátiájukra vonatkozó információkkal.

Eger októberben megválasztott jobbikos polgármestere, Mirkóczki Ádám a hír kipattanása után nem sokkal összehívott rendkívüli sajtótájékoztatóján a "város politikatörténetének legnagyobb botrányának" nevezte az esetet, és többek között kiemelte, hogy a listán szerepelnek az önkormányzat dolgozói és a hivatal irodavezetőinek személyes adatai is. Ígéretet tett arra is, hogy az egri polgárok védelmében mihamarabb feljelentést tesz az ügyben.

Az LMP-s Ungár Péter még aznap írásban fordult a Belügyminisztériumhoz, öt kérdést tett fel Pintér Sándor tárcavezetőnek:

  1. Miért voltak Nyitrai Zsolt 2014-es választási ajánlóíveinek fénymásolt példányai a 2019-ig fideszes vezetés alatt álló egri városházán?
  2. Eddig is nyilvánvaló volt, hogy a választók listázása bevett gyakorlat a Fidesznél, a rendőrség eddig miért nem tett semmi érdemlegeset, hogy feltárja ezen ügyeket?
  3. Milyen következményei lesznek annak, ha bizonyításra kerül a személyes adatokkal való visszaélés és választási csalás bűntette?
  4. Várható-e a jelenlegi fideszes egri önkormányzati képviselők lemondása és mandátumuk visszaadása?
  5. Meddig akarják áltatni az ország közvéleményét azzal, hogy az egri példa nem általános, hanem csak egy elszigetelt fideszes eljárás?

A válasz február 14-én érkezett meg, Kontrát Károly államtitkár mindössze egyetlen mondattal lépett túl az egész egri sztorin:

"A tárgyi ügyben a Rendőrség nyomozó szerveihez nem érkezett feljelentés."

Ez a válasz nehezen tűnt hihetőnek. Hogy kiderüljön az igazság, közérdekű adatigényléssel fordultunk Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalához, amiben arra vártunk választ:

  • Történt-e feljelentés a polgármester, vagy a Polgármesteri Hivatal részéről?
  • Ha igen, melyik nyomozó szervnél?
  • Ha igen, pontosan miért?
  • Tettek-e bejelentést a személyes adatokkal való visszaélés gyanúja miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH)?
  • Ha ezeket megtették, tudják-e igazolni dokumentumokkal?

Andráskó Dénes jegyző arról tájékoztatta portálunkat, hogy az Önkormányzat képviseletében Mirkóczki Ádám február 4-én

személyes adattal visszaélés vétségének,

valamint

a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény bűntettének

alapos gyanúja miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. A feljelentések a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságnak lettek címezve, és az Országos Rendőr-főkapitányság hivatali kapujára lettek feltöltve. Az irat feladását és a hivatali kapuról történt letöltését igazoló dokumentumokat is megkapta az Alfahír.

Ezen túlmenően, még február 1-én, tehát a személyes adatokkal való visszaélés megtörténtére utaló dokumentumok megtalálását követő 72 órán belül,

adatvédelmi incidensként bejelentették az esetet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságához is,

valamint külön megkeresésben útmutatást kértek a NAIH-tól az eset további kezeléséhez, illetve az érintettek esetleges tájékoztatására vonatkozóan. Egyelőre még visszajelzés nem érkezett a Hatóságtól február 17-ig. 

Az mondjuk jó kérdés, hogy Kontrát Károly ezekről miért nem hallott, vagy miért gondolta úgy, hogy letagadja a feljelentéseket. Mindenesetre, most már a nyomozószerveken, és NAIH-on múlik, hogy mi lesz az (egri) Kubatov-listák sorsa.