Szuperkedd: Biden több államot nyer, de Sandersé lehet a legnagyobb

Szuperkedd: Biden több államot nyer, de Sandersé lehet a legnagyobb

Frissítés7: A CNN-en már bejelentették, hogy Biden megnyerte Texast, ezzel eldőlt az egyik legfontosabb kérdés, a második legnagyobb államról van szó, 228 küldöttel, 107 lesz az ex-alelnöké, 93 a vermonti szenátoré, de Bloombergnek is jut körülbelül 23, Warrennek 5. A százalékokat tekintve 33,3-29,8 Biden-Sanders.

Frissítés6: Delegáltakban előzhet Biden. A szuperkedd előtt 60-54 volt az állás Sandersnek, most 654 körülre ugorhat az ex-alelnök küldötteinek száma, a demokratikus szocialista jelölt valószínűleg 582 támogatót tudhat maga mögött a mai nap után.

Frissítés5: Az össz-szavazatszámot tekintve Biden jobban áll, nagyjából 900 ezerrel szerezhet több voksot, mint Sanders.

Frissítés4: Biden Kaliforniában visszajött a második helyre.

Frissítés3: a második legnagyobb számú 228 küldöttet adó Texasban egyre magabiztosabb Biden előnye, jelen pillanatban 31,1-28,5.

Frissítés2: Kaliforniában nagyot bukhat Biden, jelen pillanatban már csak a harmadik, minimális százalékponttal még Bloomberg is előtte van 27 százaléknál. Ez azért különösen fontos, mert itt szerezhető messze a legtöbb küldött, összesen 415.

Frissítés1: 57 százaléknál Biden előrelépett Texasban, két százalékkal beelőzte Bident, 30-28.

Joe Biden a szuperkedden előválasztó 14 államból nyolcat már behúzott, de Bernie Sanders még így is versenyben maradhat, ha a két legnagyobbat megnyeri, amiből az egyik vélhetően meglesz:

  • Kaliforniában még csak 24 százalékos a feldolgozottság, de Sanders 29-19-re vezet
  • Texasban elképesztő a verseny, jelen pillanatban 30-30 százalék körül állnak mindketten, gyakorlatilag 10 percenként változik, hogy ki áll az élen
  • Maine ugyanilyen szoros

Ezeken kívül: Massachussets, Oklahoma, Arkansas Tennessee, Minnesota, Alabama, Virginia, Észak-Karolina. Bidené. Utah, Vermont, és Colorado Sandersé. Amerikai Szamoa Bloombergé, míg Warren kampánya épp most száll el, még a saját államában, Massachusettsben is csak harmadik.

Cikkünk frissül.

Adataink forrása a FiveThirtyEight.

A szuperkedd tétjéről előzetesünkben írtunk:

Obama volt alelnöke, vagy az ellenfelei szerint kommunista Sanders lesz Trump kihívója?

Szuperkedd. A végső konvenció mellett egyértelműen ez a legfontosabb napja a demokrata előválasztásnak. A kérdés gyakorlatilag már csak annyi, hogy Joe Biden vagy Bernie Sanders? Elérkezett a demokraták elnökjelölt-választási folyamatának elemi pillanata, a szuperkedd, amikor 14 tagállamban és a tengerentúli Amerikai Szamoán voksolnak a jelöltaspiránsokra.