Látogatási tilalom lesz a kórházakban és idősotthonokban

Kórház
pixabay.com

Frissítés: Látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében az új koronavírus miatt - közölték a kormány tájékoztatásért felelős honlapján.

Müller Cecília határozatának indoklásában kifejti: az eddigi járványügyi adatok alapján a megbetegedés súlyos formája elsősorban az idős és/vagy egyéb megbetegedésben szenvedőket érinti. A fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni, és nagyszámú, súlyos, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedést okozni. Az intézkedés meghozatalára a fokozott védelemre szoruló csoportba tartozók életének és egészségének védelme, fertőződésük megelőzése érdekében volt szükség.

A látogatási tilalom nem érinti a különösen méltányolandó eseteket, például a végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzást. Ilyenkor azonban a szolgáltató köteles megfelelő védőöltözetet biztosítani a látogatóknak. A tilalom március 8. napjától visszavonásig érvényes.

Korábban írtuk:

Látogatási tilalom bevezetését javasolja az operatív törzs a kórházaknak, idősotthonoknak - mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vezetője vasárnap.

Lakatos Tibor hangsúlyozta: Magyarországon még csak egyedi koronavírus-fertőzéses esetek vannak, a cél a csoportos megbetegedések megelőzése.

Magyarországon továbbra is hét fertőzöttet tartanak nyilván: négy iráni, egy brit és két magyar állampolgárt.

Állapotuk Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint kielégítő, egyedül egy idős magyar, más alapbetegségekkel küzdő férfi egészségi állapota nem jó.

A Jobbik vasárnap azt javasolta - összhangban egyébként más országok egészségbiztonsági gyakorlatával - , hogy a kormány hozzon felelős döntést, és minden, a közeljövőre tervezett tömegrendezvény megtartását tiltsa be, azaz „ne a népegészségügyi kérdésben meglehetősen inkompetens rendezvényszervezőkre” bízza, hogy megtartják-e az adott eseményt vagy sem.

Érvelésük szerint a mostani vagylagos helyzet fenntartása járványügyi szempontból nemcsak szakmaiatlan, hanem előreláthatatlan következményekkel járó felelőtlenség is lenne az Orbán-kormány részéről.