Megkezdődött a rendeleti kormányzás - akciócsoportok, új tanrend, ítélkezési szünet

Megkezdődött a rendeleti kormányzás - akciócsoportok, új tanrend, ítélkezési szünet

A Magyar Közlönyben szombat délután megjelent a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet első nagyobb rendeletcsomagja.

  • Ítélkezési szünet lesz a bíróságokon;
  • a településvezetők elrendelhetik a bölcsődék és óvodák esetében a rendkívüli szünetet;
  • az egészségügyi dolgozó lejáró engedélye a  veszélyhelyzet lejártát követő
  • 90 nappal meghosszabbodik;
  • a veszélyhelyzet időtartama alatt a  szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzése a veszélyhelyzet megszűnéséig
  • elhalasztásra kerülnek;
  • csak sürgősségi fogorvosi ellátás nyújtható;
  • nem kell kéthetente kiállítani a keresőképtelenségről szóló igazolást;
  • távoktatás formájában tartható meg a a  kötelező
  • szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam abban az  esetben is, ha a szervezési jog nem tartalmazza a távoktatási formát;
  • az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők kötelező szintentartó továbbképzése 2021. december 31. napjáig távoktatás keretében is megvalósítható.
Emellett Orbán Viktor aláírta az akciócsoportok megalakítását is:
  1. Az  Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára vezetésével megalakul a  Koronavírus Oktatási Akciócsoport, amelynek feladata a digitális távoktatáshoz szükséges szakmai és infrastrukturális feltételek biztosítása.
  2. A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka vezetésével megalakul a Mobil Járványkórház Létrehozásáért Felelős Akciócsoport, amelyek feladata a  mobil járványkórház felállítása érdekében szükséges azonnali intézkedések végrehajtása.
  3. A  honvédelmi miniszter vezetésével megalakul a  Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport, amelynek feladata (a) az ország működéséhez létfontosságú állami és nem állami gazdasági társaságok azonosítása, (b) a felügyelet esetleges átvételéhez szükséges előkészületek megtétele.
  4. A  Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vezetésével megalakul a Nemzetközi Koordinációért Felelős Akciócsoport, amelynek feladata (a) valamennyi koronavírus által érintett állam védekezési és intézkedési gyakorlatának vizsgálata, (b) nemzetközi tudásbázis létrehozása.
  5. A  Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára vezetésével megalakul a Kommunikációs Akciócsoport.
  6. A  Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével megalakul a  Rendkívüli Jogrendi Szabályozásért Felelős Akciócsoport, amelynek feladata a  koronavírus világjárvány és negatív hatása elleni hatékony fellépés érdekében szükséges veszélyhelyzeti jogi szabályozás megalkotása.
  7. A pénzügyminiszter vezetésével megalakul a Koronavírus Pénzügyi Akciócsoport, amelynek feladata a védekezés és a koronavírus világjárvány miatt szükséges új államháztartási rend kialakítása.
  8. A  nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter vezetésével megalakul a  Gazdasági Újraindítási Akciócsoport, amelynek feladata a koronavírus világjárvány magyar gazdaságra gyakorolt hatásainak ellensúlyozása.
  9. Az  emberi erőforrások minisztere által kijelölt személy vezetésével megalakul a  Koronavírus Kutató Akciócsoport, amelynek feladata a betegség ellen felhasználható gyógyszerek és gyógymódok kifejlesztése.
  10. Az  országos rendőrfőkapitány vezetésével megalakul a  Határellenőrzési Akciócsoport, amelynek feladata Magyarország határátkelőhelyeinek koronavírus világjárvány-helyzetnek megfelelő működtetése.

Szó esett végre a tantermen kívüli, digitális munkarend megszervezéséről is

Két szempontról írtak:

  • a tananyag kijelölése, a tanulási folyamat ellenőrzése és támogatása a  pedagógusok és a  tanulók online vagy más, személyes találkozást nem igénylő kapcsolatában történik,
  • illetve a  tananyag tantermen kívüli, digitális munkarend keretében történő átadása alkalmas legyen a tanuló tanulmányi követelményeinek teljesítésére.
A meghatározott célok érdekében sor kerül módszertani ajánlás kiadására.

A miniszterelnök által jegyzett határozat kitér arra is, hogy ha a szülők igénylik, akkor az illetékes tankerületi központ, vagy szakképzési centrumnak kell megszerveznie a gyermekek kiscsoportos napközbeni felügyeletét. 

Az új tanrend során vagy az igazgató, vagy a helyettese egyikének kell bent lennie az iskolában, illetve a versenyszerűen sportolók részére biztosítani kell a sportfoglalkozásokat, edzéseket, illetve a sportkollégiumi elhelyezést és étkeztetést legfeljebb tízfős csoportokban.

A veszélyhelyzet alatt módosul az orvosok, az egészségügyi dolgozó nyugdíjba vonulási lehetősége is - ennek lehetősége megszűnik.

Ezenfelül 2 milliárd forintot átcsoportosítanak Állami Egészségügyi Ellátó Központ javára. 

Hogy legyen egy rossz hír is: elhalasztják a a  Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny első három szakaszának magyarországi megrendezését.

Ahogy az várható volt, a kormány viszont nem foglalkozott a családok karantén vagy iskolabezárások miatti kimaradó bérének pótlásával.