Olaszországban kiemelt segítséget kapnak a járvány kezdetétől elbocsátott dolgozók

Olaszországban kiemelt segítséget kapnak a járvány kezdetétől elbocsátott dolgozók

25 milliárd eurós csomag.

Huszonöt milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot indított el az olasz kormány  a Covid 19 vírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására - írta az MTI.

Az előirányzott összegből több mint tíz milliárd eurót a foglalkoztatottság fenntartására, további 3,5 milliárdot az egészségügyre és a polgári védelemre fordít az olasz kormány Cura Italia (Olaszország-kúra) elnevezésű pénzügyi-gazdasági csomagja, amelyet Giuseppe Conte miniszterelnök videókonferencián jelentett be hétfőn.

Giuseppe Conte az olaszokhoz intézett beszédében  "hatalmas" beavatkozásról beszélt.

Kijelentette, ilyen nagy csomagra van szükség, mivel  - mint fogalmazott - "az áradást sem lehet felmosórongyokkal és vödrökkel megállítani".

"Gátat építünk a vállalkozások, dolgozók, családok védelmében (..) az olasz állam senkit sem hagy magára" - tette hozzá.

Roberto Gualtieri pénzügyminiszter hangoztatta, hogy a huszönöt milliárd az eladósodás plafonját jelenti az állam részére.

Ötletek

Az eddig ismertetett intézkedések között szerepel bizonyos adók, kölcsönök és hiteltörlesztések fizetésének felfüggesztése, kiemelt segítséget kapnak a járvány kezdetétől elbocsátott dolgozók, és a karanténba helyezés időszakát betegszabadságként értelmezik. Egyelőre az Orbán-kormány nem lépett a munkavállalók védelme érdekében, sőt, Orbán Viktor miniszterelnök egyenes arról beszélt, hogy a kormányzatnak nem célja pótolni a családok kieső jövedelmét.