"Magyarország ajtaján két katasztrófahelyzet kopogtat" - mindkettővel foglalkozni kell

"Magyarország ajtaján két katasztrófahelyzet kopogtat" - mindkettővel foglalkozni kell

A Jobbik továbbra is hangsúlyozza Magyar Munkahelyvédelmi Alap fontosságát.

Stummer János, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke a testület keddi, részben zárt ülése után elmondta: az elhangzottak megerősítették abban, hogy

"Magyarország ajtaján két katasztrófahelyzet kopogtat".

Egy természeti és egy gazdasági. Kiemelte: Magyarország kormányának dolga és felelőssége, hogy ettől a két katasztrófától megvédje Magyarországot, a magyar embereket.

Stummer János rendkívüli sajtótájékoztatója, egy rendkívüli helyzetben. Javaslataink a kormány számára a természeti- és a gazdasági katasztrófa elhárítása érdekében.

Közzétette: Jobbik Magyarországért Mozgalom – 2020. március 17., kedd

Az országgyűlési képviselő szerint a természeti katasztrófától, az egészségügyi veszélyhelyzettől akkor lehet megvédeni az embereket, ha minél többet tesztelnek. Utalt az Egészségügyi Világszervezet elnökének szavaira, aki hangsúlyozta, akkor lehet lokalizálni a vírus terjedését, ha

"tesztelünk, tesztelünk, tesztelünk".

Ezen túlmenően arra kérik a kormányt, hogy tegyen meg mindent, hogy az egészségügyi, szociális, és rendvédelmi dolgozók minél hamarabb minél teljesebb védőfelszerelésben részesüljenek.

Stummer János hozzátette: a magyar kormánynak ezzel párhuzamosan mindent meg kell tennie, hogy a gazdasági kockázatokat csökkentse. Erre ajánlotta a Jobbik által korábban meghirdetett 5 pontos akciótervét is.

  1. Minél hamarabb fel kell állítani a Magyar Munkahelyvédelmi Alapot (hiszen már a miniszterelnök sem tagadja, hogy komoly elbocsájtási hullám előtt állunk), illetve akiknek kieső jövedelme van, azt állami kompenzációval kell segíteni. 
  2. Az állami közszférában biztosítani kell a fizetések zökkenőmentességét,
  3. fel kell függeszteni a jelzáloghitelek törlesztési kötelezettségét, 
  4. számlafizetési moratóriumot kell bevezetni,
  5. maximalizálni kell az alapvető élelmiszerek, a higiéniás eszközök hatósági árát.

Válasz nélkül: tényleg a munkavállalónak kell megegyeznie a munkaadójával a járvány idején?

Lukács László György, a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa napirend előtti felszólalásban foglalkozott a koronavírus-járvánnyal a parlamentben. A jobbikos honatya szerint a tegnapi haláleset is azt bizonyítja, hogy ideje a társadalomnak megráznia magát. A politikus ismertette a pártja eddigi javaslatait, amelyeket aztán a kormányzat által megvalósított (ezeket elsőként a Jobbik vetette fel):

A politikus üzent a lakosságnak is:

mindenkinek otthon kell maradnia!

A járvány terjedését lassítani, minden egészségügyi és gazdasági kockázatot mérsékelni akkor lehet, ha azért nemcsak a magyar kormány, hanem minden felelősen gondolkodó magyar állampolgár tesz.

Azt kérte, csak akkor hagyják el az emberek otthonukat, ha egy rászoruló hozzátartozón kell segíteni, ha halaszthatatlan dolguk van, vagy ha olyan alapvető élelmiszerre, gyógyszerre van szükség, ami az életben maradáshoz szükséges.