Gulyás Gergely: több százezer munkanélkülivel számol a kormány

Gulyás Gergely: több százezer munkanélkülivel számol a kormány

A kancelláriaminiszter, Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, hogy szembesültek azzal a helyzettel, ami az osztrák-magyar határon zajlik. Éppen ezért a magyar kormány humanitárius folyosót hozott létre, hogy a román és bolgár vendégmunkások hazatérhessenek.

"Garanciát kapott a magyar kormány arra, hogy a román fél befogadja ezeket az embereket, ezért Magyarország új határátkelőket is megnyitott"

- tette hozzá. 

A járványhelyzettel kapcsolatban kiemelte: egyelőre csak találgatások vannak a tekintetben, hogy mennyi fertőzött lehet országszerte, ugyanakkor az szinte biztos, hogy 

az elkövetkező időszakban ugrásszerűen megnövekedhet a fertőzöttek száma.

Gulyás Gergely továbbá ismertette:

  • Révész Máriusz vezetésével Önkéntes Akciócsoport alakul, mivelhogy sokan jelentkeznek önkéntesnek, amit koordinálni kell,
  • a taxis dolgozók június 30-ig mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól,
  • a boltbezárások heti 140-160 milliárd forint kiesést jelentenek a költségvetés számára, az autógyárakat nem számítva,
  • a Diákhitel mellett a Babaváró-törlesztés befizetési kötelezettségét is felfüggesztik december 31-ig,
  • a katonák utcai jelenléte a biztonságérzet növekedését szolgálja,
  • egyelőre nem született döntés a lakhelyelhagyási tilalom bevezetéséről, ha ezt meglépik, akkor számítanak a honvédség segítségére,
  • az élelmiszer-vásárlási korlátozást nem terveznek bevezetni, viszont a mértéktelen árdrágulással szemben igyekeznek fellépni.

A fogyasztói hitelekkel kapcsolatban azt mondta, arra számítanak, megnő majd az igény irántuk, ezért döntöttek úgy, hogy a teljes hiteldíjmutató (thm) legfeljebb 5 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot.

Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, ameddig lehet, próbálják a gazdaság működőképességét fenntartani.

“Abban a helyzetben vagyunk, hogy mentsük a menthetőt" 

- szögezte le.

Megjegyezte, hogy a turizmus gyakorlatilag megszűnt Magyarországon, ezernél is több hotel be fog zárni, a vendéglátóipar pedig közelít a nullához, hiszen csak délután 3 óráig lehetnek nyitva éttermek. 

A kancelláriaminiszter szerint a rendkívüli helyzet miatt, fennáll a lehetősége annak, hogy

százezres munkanélküliség lesz Magyarországon, már csak az a kérdés, hogy hány százezres lesz. 

A miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte, hogy nem növelik a munkanélküli segélyt, mert minden olyan irány, ami a munkanélküliséget szociális támogatásokkal konzerválja, az rossz.

A szájmaszkokkal kapcsolatban elmondta, hogy a 120 ezer maszk egyelőre nem érkezett meg Németországból, még harcol érte a kormányzat. Azonban jó esély van arra, hogy Kínából milliós nagyságrendű maszk érkezik, jelenleg a szállítást intézi a kormányzat. Hozzátette: a maszkok beszerzése esetén az egészségügyi dolgozók prioritást élveznek. 

Kulcsfontosságúnak nevezte a koronavírussal összefüggésben elrendelt veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítását a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hozzátéve, a kormány csak tizenöt napra tudja elrendelni a veszélyhelyzetet, ezt követően a parlamentnek kell azt meghosszabbítania. Ezért kérték szerdán a frakcióvezetőket, hogy biztosítsák a négyötödös támogatást ehhez a Parlamentben.  

A Ház ülésezése rendkívüli jogrend idején is biztosított - hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve:

azonban jelen helyzetben nem tudható, hogy ez meddig marad így.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem közölnek területi adatokat a fertőzöttekről, úgy reagált, hogy e mögött érthető és racionális érvek állnak, ugyanis szerinte így nem okoznak pánikot az adott településen. Azt azonban elismerte, hogy a fertőzés meggátolása érdekében az elvégzett tesztek számát feltétlenül növelni kéne.