Így néz ki Orbán Viktor akciótervének háttere - megmutatták a számokat

Így néz ki Orbán Viktor akciótervének háttere - megmutatták a számokat

Rendeleti kormányzás.

Hétfő éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben Orbán Viktor bejelentésének rendeleti formája. Igaz, kérdőjelek még akadnak. Például, a gazdasági akcióterv 5 pontjához nem rendeltek még keretszámokat, illetve a rendelet szerint a terv módosítására, kiegészítésére az államháztartásért felelős miniszter, Varga Mihály továbbra is jogosult.

Mindenesetre, a járványügyi védekezés és a  gazdaság újraindítása érdekében szükséges hazai, illetve "esetleges európai uniós források" és kiadások elszámolására három alapot hozott létre a miniszterelnök:

  1. Járvány Elleni Védekezési Alap,
  2. Gazdaságvédelmi Alap,
  3. Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapja.

Beszédes, hogy például az eddig már létező Országvédelmi Alapot nevezte át Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékra (ami a Járvány Elleni Védekezési Alap részét képezi) Orbán Viktor. Ez így nem új forrást jelent, hiszen az Országvédelmi Alap a kormány mozgásterét szolgálja.

Hivatalossá vált, hogy a pártok támogatásának 50 százalékát, az önkormányzatokhoz befolyó gépjárműadót, a pénzügyi szektor hozzájárulását, valamint a kiskereskedelmi adóból származó bevételt átcsoportosítják a védekezési alapba.

Illetve az is, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Alap a gazdasági alapba kerül. 

Nézzük a számokat:

Az EU-s alaphoz mi tettünk jelzést. A kormányzat szerint a járvány elleni védekezésre továbbra sem kaptunk egy fillért sem az Európai Uniótól