Még majdnem egy hónapot kell várni a munkahelymentő magyar „kurzarbeitra”?

Még majdnem egy hónapot kell várni a munkahelymentő magyar „kurzarbeitra”?

A Magyar Közlöny legfrissebb számában egy betű sincs abból a bejelentésből, amit tegnap Palkovics László miniszter, tegnapelőtt pedig Orbán Viktor miniszterelnök bejelentett, vagyis a munkahelyvédelemről. Palkovics tegnap azt mondta, a kormány három hónapig – tehát a felhatalmazási törvénnyel ellentétben nem időkorlát nélkül – átvállalja a rövidített munkaidőben dolgozók bérének és a hozzá kapcsolódó költségeknek 70 százalékát, ha a munkavállaló otthoni munkavégzés keretében hozzáadott értéket állít elő.

Palkovics László: 75 ezer egyetemista hallgató kaphat diplomát nyelvvizsga nélkül

"A saját problémáinkat magunk akarjuk megoldani" - kezdte sajtótájékoztatóját az operatív törzs előtt Palkovics László innovációs miniszter, hozzátéve, hogy az önálló gazdaságpolitikában, munkaalapú gazdaságban hisz a kormány. Tételesen ismertette a kormány gazdaságmentő csomagját a miniszter. A magyar kormány 3 hónapra 70 százalékban az „igazságos plafonig" átvállalja a munkavállalók bérét, de csak ha „nem otthon vannak a munkavállalók", s rövidített munkaidőben dolgoznak.

A Portfolió szemléje szerint a miniszter este az Inforádiónak adott interjúban azt mondta, a munkaidő-kiesés 15 és 50 százalék közé kell, hogy essen, a magyar „kurzarbeit” egyik feltétele pedig, hogy amíg a cég kapja ezt a bértámogatást, utána legalább ugyanennyi ideig meg kell tartania az alkalmazottat.

A dolog „szépséghibája”, hogy – Palkovics bejelentése szerint – a támogatás

csak május 1-jétől igényelhető,

ami azt jelenti, hogy az a munkaadó, amely a járvány miatt már márciusban elbocsátásokra kényszerült, vagy áprilisban kerül súlyos helyzetbe, az semmiféle segítségre nem számíthat,

őket az út szélén hagyják.