A választók elsöprő többsége bevezetné a Mészáros-adót

A választók elsöprő többsége bevezetné a Mészáros-adót

Rengetegen ellenzik az önkormányzatok kormányzati sarcolását is.

A Fidesz-szavazók 77%-a egyetért azzal a jobbikos kezdeményezéssel, amely alapján az elmúlt években meggazdagodó vállalkozókra különadót kellene kivetni a válságkezelés érdekében. Az Iránytű Intézet reprezentatív kutatása alapján a Mészáros-adót a teljes népesség 80%-a támogatná. A többség ellenzi az önkormányzatok és az ellenzéki pártok megsarcolását is.

A választók elsöprő többsége támogatná az úgynevezett Mészáros-adó bevezetését, amellyel főként a Fidesz-közeli oligarcháknak kellene nagyobb terhet vállalnia a koronavírus elleni védekezésből az Iránytű Intézet ezerfős, reprezentatív kutatása alapján. Az ilyen nagyvállalkozókkal az összes megkérdezett négyötöde tetetné vissza a közösbe az onnan szerzett pénzt.

A legkevésbé az LMP támogatói értenek egyet ezzel a javaslattal, a zöldpárt szavazóinak csak 49%-a támogatja, míg a fideszesek 77%-a. Az átlag felett támogatják az adó bevezetését a jobbikos, a momentumos, az MSZP-s, a DK-s szavazók is. 

A javaslat az 50 évnél idősebbek körében a legnépszerűbb, 84%-uk támogatja, míg a legkevésbé a 40-49 év közöttieknél, de 74%-a ennek a korcsoportnak is kivetné a különadót.

Életképes mentőövet a bajba jutottaknak

A megkérdezettek kétharmada támogatta Jakab Péter pártjának azon javaslatát, hogy az állam állja a bajba jutott cégek alkalmazottjainak fizetését 80%-ban. Még a Fidesz-szavazók fele is úgy látja, hogy a Jobbik javaslatát be kellene vezetni. A kormánypártiak körében a legkevésbé népszerű,

  • a Jobbik-szavazók 86,
  • a DK-szavazók 86,
  • az MSZP-szavazók 76,
  • az LMP és Momentum-szavazók 73-73 százaléka egyetértene egy ilyen intézkedéssel.

El a kezekkel az önkormányzatok pénzétől!

Az Iránytű Intézet rákérdezett az önkormányzatok és az ellenzéki pártok megsarcolására is, a teljes népesség 43%-a ellenzi, hogy elvegye a kormány a települések pénzét és csökkentse a pártok állami támogatását, míg az intézkedéssel csak a szavazók 40%-a ért csak egyet.

Az egyetértők átlagát jelentősen felhúzzák a Fidesz-szavazók, akiknek a 62%-a támogatja, hogy a koronavírus elleni küzdelemre hivatkozva vonják el az ellenzéki pártok és rengeteg önkormányzat egyetlen saját bevételi forrását. A kormánypártiak mindössze ötöde ellenzi a döntést.

Leginkább a Momentum és a DK szavazói ellenzik (87-87%) az elvonásokat, a jobbikosok közül is csak minden tizedik megkérdezett ért egyet az intézkedéssel.

Ha a Fidesz megszavazza, Mészáros Lőrinc milliárdokkal segítheti a munkanélkülieket

Jakab Péter, a Jobbik elnöke hétfőn parlamenti határozati javaslatot nyújtott be a Tisztelt Ház elé "a politikai hátszéllel, hirtelen és aránytalanul meggazdagodott, kivételezett helyzetben lévő gazdasági szereplőkkel szembeni - a koronavírus (COVID-19) okozta humánjárvány miatt kialakult munkanélküliség felszámolását, bérfejlesztést célzó Munkahelyvédelmi Alap számára befizetendő - különadó bevezetéséről".