Mohos Gábor püspök: az Eucharisztikus Kongresszus halasztása akár új távlatokat is nyithat

Mohos Gábor püspök: az Eucharisztikus Kongresszus halasztása akár új távlatokat is nyithat

Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Pápai Bizottságával, valamint a katolikus világesemény szervezőivel egyeztetve – tekintettel az egészségügyi krízisre és annak következményeire – úgy döntött, hogy

egy évvel elhalasztja a 2020 szeptemberére tervezett budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

olvasható a rendezvény honlapján.

A közleményben hozzáteszik, a Szentszék az utazási nehézségek és a gyülekezési korlátozások miatt hasonló döntést hozott a családok világtalálkozójával kapcsolatban is, amelyet 2021 júniusában tartottak volna Rómában. A 2022-es lisszaboni ifjúsági világtalálkozót is a tervezett időponthoz képest, egy évvel később, 2023 augusztusában tartják meg.

Mohos Gábor: Minden új helyzet egy lehetőséget is rejt magában

A Szentszék természetesen velünk mint magyar szervező bizottsággal is egyeztetett, hogy mi hogyan látjuk a helyzetet, milyen lehetőségeink vannak, ugyanakkor ők a nemzetközi helyzetet is látják – mondta az Alfahír érdeklődésére Mohos Gábor püspök, a kongresszust előkészítő titkárság vezetője.

Itt egy világkongresszusról van szó, melyre több mint 90 országból jelentkeznek, az előadók is minden földrészről érkeznek. A Szentszék vizsgálta meg, hogy az előadóknak egyáltalán lenne-e lehetőségük repülőgépen eljönni ide szeptemberben – tette hozzá.

A püspök azt is elárulta, első lépésként azon dolgoznak, hogy a már szerződésben rögzített helyszínek időpontjait módosítsák.

Minden új helyzet egy lehetőséget is rejt magában, mi így tekintünk rá: ez akár új távlatokat is nyithat a kongresszus számára,

ugyanakkor sok munkát jelent az, hogy konkrét helyszínekre és időpontokra voltak rögzítve a programok, a meghívottak, ezt most mind újra kell tárgyalni, ennek most nagy erővel nekiállunk – árulta el a szervező bizottság vezetője.

Mohos püspök leszögezte: az a döntés született, hogy a rendezvényt egy évvel halasztják,

a helyszín pedig Budapest marad.

Korábban kiszivárgott olyan információ, hogy személyesen Ferenc pápa celebrálná a Statio Orbis elnevezésű záró szentmisét. Egy esetleges 2021-es pápai látogatást firtató kérdésünkre a püspök úgy reagált, erről most még korai lenne beszélni, mert annyira friss még a hír.