Így bővül a kurzarbeitra vonatkozó támogatás

Így bővül a kurzarbeitra vonatkozó támogatás

Tíz nappal a kihirdetést követően, de még a hatályba lépés előtt a munkaadók és munkavállalók közös nyomására máris meghátrált az Orbán-kormány, és bővítette a rövidített munkaidőre – ahogy nyugati mintára idehaza is nevezik: a kurzarbeitra – vonatkozó támogatási formát – jelent meg a Magyar Közlönyben.

A legfontosabb változás, hogy a korábbi, 30-50 százalékban kieső munkaidő helyett a támogatás már 25 százalékos munkaidő-csökkenésnél is igénybe vehető míg a maximumot 85 százalékban határozták meg, mindezt háromhavi átlagban. A támogatás mértékének maximuma továbbra is a minimálbér kétszerese, de a kieső munkaidő bővülése miatt

a bértámogatás plafonja 112 ezer forintra nőtt.

Még szinte el sem indult, máris módosítják a kurzarbeit rendeletet

A kamarák, az érdekképviseletek és a kormány egyetért abban, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatás kiterjesztése alkalmas a munkahelyek megőrzésére - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. György László közölte, egyszerűsödik a munkahelyvédelmi bértámogatás igénylése, és bővül a kedvezményezettek köre, a támogatásokért egyszerűen és gyorsan, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján elérhető űrlapok kitöltésével lehet jelentkezni.

További enyhítés, hogy távolléti díj helyett az alapbér a támogatás alapja, továbbá – ahogy előzetes sajtóértesülések is szóltak –

nem kell bizonyítani, hogy a munkaidő csökkentésére gazdasági okok vezettek.

Ezen túlmenően a módosítás a kölcsönzött dolgozókra, továbbá a távmunkában vagy home office-ban dolgozókra is vonatkozik.

A munkaerő megtartásának kötelezettségét viszont a munkaadó javára módosították: a létszámtartás csak a támogatott munkavállalókra vonatkozik.