Egy hét alatt több mint 600 ezer aláírásra lenne szükség az őshonos nemzeti kisebbségek petíciójához

Egy hét alatt több mint 600 ezer aláírásra lenne szükség az őshonos nemzeti kisebbségek petíciójához

Lehetetlennek tűnik, de megcsináljuk, határidőre összegyűjtjük a szükséges egymillió aláírást hét uniós tagállamban - jelentette ki a kormánylapban Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke.

Ugyanakkor még a Magyar Nemzet is úgy fogalmaz, kisebbfajta csodára van szükség, hiszen eddig az online petíciót mindössze alig 350 ezren írták alá, ráadásul a támogatók döntő többsége Magyarországról került ki. Emellett körülbelül 210 ezer papíron összegyűlt aláírásról tudnak.

Az európai polgári kezdeményezésnek a célja az volt, hogy a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhassanak európai uniós támogatásokra. Ahhoz, hogy erről meginduljon a párbeszéd az Európai Parlamentben 2020. május 7-ig 1 millió támogató-aláírást kellett volna összegyűjteni, úgy hogy közben 7 országban el kell érni egy kötelező limitet.

Csakhogy, a sorrendben negyedik Svédországban még csak a szükséges mennyiség tíz százalékánál állnak eddig, közel egy év alatt. S már csak alig egy hét van hátra.

"A helyzet úgy áll, hogy hiába gyűlne össze a szükséges egymillió aláírás, ha hét országban nem érjük el a limitet, ezért mindenkinek keményen kell dolgozni a következő napokban"

– hangsúlyozta Pesty László, hozzátéve, hogy még a magyar közösségekkel rendelkező Szlovénia és Horvátország sem teljesítette a kvótát.

Mindenesetre jó nagy blamázs lenne az Orbán-kormánynak, ha a nagy nemzetegyesítés közben nem sikerül megugrani ezt a szintet. 

A román politika ismét előhúzta a magyar kártyát és élvezi

A recept ismerős: ha bénázol a járvány elleni védekezésben, tereld el a figyelmet valamivel. Ehhez a legjobb módszer Romániában egy kis "magyarozás", amiből természetesen minden politikai erő igyekszik kivenni a részét, így nem maradhatott ki a sorból Klaus Iohannis is.