Egy hét alatt több mint 600 ezer aláírásra lenne szükség az őshonos nemzeti kisebbségek petíciójához

Erdély
Erdély
Harmati András

Lehetetlennek tűnik, de megcsináljuk, határidőre összegyűjtjük a szükséges egymillió aláírást hét uniós tagállamban - jelentette ki a kormánylapban Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke.

Ugyanakkor még a Magyar Nemzet is úgy fogalmaz, kisebbfajta csodára van szükség, hiszen eddig az online petíciót mindössze alig 350 ezren írták alá, ráadásul a támogatók döntő többsége Magyarországról került ki. Emellett körülbelül 210 ezer papíron összegyűlt aláírásról tudnak.

Az európai polgári kezdeményezésnek a célja az volt, hogy a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhassanak európai uniós támogatásokra. Ahhoz, hogy erről meginduljon a párbeszéd az Európai Parlamentben 2020. május 7-ig 1 millió támogató-aláírást kellett volna összegyűjteni, úgy hogy közben 7 országban el kell érni egy kötelező limitet.

Csakhogy, a sorrendben negyedik Svédországban még csak a szükséges mennyiség tíz százalékánál állnak eddig, közel egy év alatt. S már csak alig egy hét van hátra.

"A helyzet úgy áll, hogy hiába gyűlne össze a szükséges egymillió aláírás, ha hét országban nem érjük el a limitet, ezért mindenkinek keményen kell dolgozni a következő napokban"

– hangsúlyozta Pesty László, hozzátéve, hogy még a magyar közösségekkel rendelkező Szlovénia és Horvátország sem teljesítette a kvótát.

Mindenesetre jó nagy blamázs lenne az Orbán-kormánynak, ha a nagy nemzetegyesítés közben nem sikerül megugrani ezt a szintet. 

A román politika ismét előhúzta a magyar kártyát és élvezi

A recept ismerős: ha bénázol a járvány elleni védekezésben, tereld el a figyelmet valamivel. Ehhez a legjobb módszer Romániában egy kis "magyarozás", amiből természetesen minden politikai erő igyekszik kivenni a részét, így nem maradhatott ki a sorból Klaus Iohannis is.