Elképzelhető, hogy meghalt Kim Dzsongun, de az is, hogy nem

Elképzelhető, hogy meghalt Kim Dzsongun, de az is, hogy nem

Valami történhetett az észak-koreai diktátorral, de azt valószínűleg csak néhány honfitársa és kínai tudja, hogy pontosan mi. Annyi kijelenthető, hogy Kim Dzsongun eltűnt, de az elnöki vonat előkerült. Ezen túl viszont, ahogy egy másik országról szóló könyv címe mondja: semmi nem igaz, bármi lehetséges. Persze annyi különbséggel, hogy itt talán valami igaz. Vagy nem.

Amit tudunk

Kim Dzsongun április 11. óta nem mutatkozott nyilvánosan, a kérdőjelek akkor kezdtek sokasodni, amikor először kihagyta államalapító nagyapja, Kim Irszen születésnapját, majd a néphadsereg létrejöttének évfordulóját is.

Tegnap műholdképeken észrevették a vonatját, ami Vonszan üdülővárosánál állomásozik. Az általában jól értesült 38 North hozzátette az információhoz, hogy a szerelvény jelenléte önmagában még nem árul el semmit, csak erősíti azokat az értesüléseket, melyek szerint a diktátor valahol a keleti parti elitkörnyéken lehet, de az sem biztos, hogy a vonaton volt.

Azt is tudjuk, hogy Kim Dzsongun ugyan még csak 36 éves, de túlsúlyos, erős dohányos, és nem éppen az egészséges életmód elkötelezett híve. A pluszkilók pedig komoly terhet rónak többek között a szív- és érrendszerre.

Ami valószínűsíthető

A Reuters bennfentesektől származó információkra hivatkozva írta szombaton, hogy Kína egészségügyi szakértőket küldött Észak-Koreába. A hírügynökségnek azt nem sikerült kiderítenie, hogy pontosan mi az utazás célja, de nemcsak doktorok, hanem kormányzati tisztviselők is utazhattak, például a Kínai Kommunista Párt nemzetközi kapcsolatokért felelős részlegének egyik magas rangú tagja.

Kim Dzsongun 2014-ben eltűnt körülbelül egy hónapra, akkor is beindultak a találgatások, végül az állami televízión keresztül, ha kissé bicegve is, de újra megjelent a nyilvánosság előtt.

Ami találgatás

Vasárnap az Express és a TMZ japán és hongkongi források után hozta, hogy Kim Dzsongun meghalt, vagy visszafordíthatatlanul kritikus állapotba került. Ezek alapján a forgatókönyv úgy nézhetett ki, hogy az észak-koreai vezetőnek szívműtétre volt szüksége, ami során komplikációk léphettek fel. Azt április 21-én a CNN is megírta egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesre hivatkozva, hogy valóban megműtötték, és ennek következtében került komoly veszélybe a diktátor. A Daily NK szerint április 12-én történt a szív- és érrendszeri beavatkozás.

Amit mondanak

Az amerikai és a dél-koreai hírszerzés egyöntetűen állítja, hogy eddig nem tapasztaltak semmi olyat, ami arra utalna, hogy Kim Dzsongun meghalt, vagy kritikus állapotba került volna. Mun Csungin, a dél-koreai elnök külpolitikai tanácsadója leszögezte:

Kim Dzsongun él és jól van. Április 13. óta Vonszan város területén tartózkodik, de semmilyen gyanús mozgást nem észleltünk.

Hétfőn a phenjani állami hírügynökség közölte, hogy Kim Dzsongun üzenetet küldött egy turistaövezeten dolgozó tisztviselőknek és munkásoknak, de ez valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy eloszlassa a feltételezéseket.