Érettségi: valahol van másfél méter, valahol nincs

Érettségi: valahol van másfél méter, valahol nincs

Az MTI két képpel nyitotta meg a ma kezdődő érettségi vizsgákat, amelyen az látszik, hogy a másfél méteres távolságot megtartani azért nem lesz egyszerű. 

Érettségi a korona idején - az idei vizsgázók történelmet írnak

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.) Amióta bevezették a kétszintű érettségit Magyarországon, sosem fordult még elő olyan helyzet, mint amiben most találták magukat a maturálók.

"Tisztában vagyunk vele, hogy mindenkiben van egy kis félelem, meg aggodalom, hogy minden rendben lesz-e. Mi biztosak vagyunk abban, hogy minden rendben lesz"

- hangsúlyozta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár hétfő reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátéve, ehhez szükség van arra a bátorságra és elkötelezettségre is, amivel az érettségi megszervezésén dolgozók rendelkeznek. Közölte azt is, hogy az ország 1144 helyszínén kezdődtek meg az érettségi vizsgák. 

Ahogy az már ismert, a koronavírus-járvány magyarországi tetőzése (május 3. - by Orván Viktor) után egy nappal országszerte 84.284-en kezdhetik meg a vizsgákat, néhány tárgy kivételével csak írásbeliket tartanak.

A biztonság érdekében tanulói maszkból több mint 422 ezret szállítanak ki, a felügyelőtanároknak és az emelt szintű javítótanároknak pedig 147 ezer maszk és ugyanennyi pár kesztyű áll majd rendelkezésre.

Minden érettségiztető iskola kézfertőtlenítőt is kap, a vizsgák előtt alaposan kitakarítják az épületeket, ellenőrzik a mosdók felszereltségét, tisztaságát, és az érettségi ideje alatt is folyamatos lesz a takarítás az iskolákban. A helyiségeket a vizsga ideje alatt szellőztetik, az iskolákba belépésre több bejáratot lehet majd használni, a vizsgázóknak nem kötelező az ünnepi ruha. Nem lesz központilag elrendelt lázmérés, a dolgozatok fertőtlenítését 24 órás pihentetéssel oldják meg.