Kommunistázva sunnyogta el a Mészáros-adó lesöprésének indoklását a Fidesz másik Orbánja

Kommunistázva sunnyogta el a Mészáros-adó lesöprésének indoklását a Fidesz másik Orbánja

Csalódottak a fideszes szavazók, mert átverték őket - emlékeztette a kormánypárti politikusokat napirend előtti felszólalásában Jakab Péter. A Jobbik elnöke szerint ugyanis azzal hitegették őket, hogy az úgynevezett nemzeti nagytőkések azért kapnak annyi közpénzt, mert majd számítani lehet rájuk, ha baj van. Most meg, amikor baj van, nem nyílnak ezek, a főként közpénzből nagyra duzzadt pénztárcák. Orbán Viktor kormányzásának elmúlt 5 évében

  • barátja, Mészáros Lőrinc vagyona 7 milliárdról 407 milliárdra;
  • Szijj Lászlóé 20-ról 200 milliárdra;
  • a kötélbarátjának tartott Garancsi Istváné 13-ról 63 milliárdra;
  • vejének, Tiborcz Istvánnak 35 milliárdra nőtt.

Jakab Péter szerint éppen ezért nyújtották be az úgynevezett Mészáros-adót, aminek az lett volna a célja, hogy ezek a közpénzből megtollasodott miniszterelnöki barátok és családtagok valamit visszaadjanak a közösbe, ezzel pedig munkahelyeket lehetett volna megmenteni.

A választók elsöprő többsége bevezetné a Mészáros-adót

A Fidesz-szavazók 77%-a egyetért azzal a jobbikos kezdeményezéssel, amely alapján az elmúlt években meggazdagodó vállalkozókra különadót kellene kivetni a válságkezelés érdekében. Az Iránytű Intézet reprezentatív kutatása alapján a Mészáros-adót a teljes népesség 80%-a támogatná. A többség ellenzi az önkormányzatok és az ellenzéki pártok megsarcolását is.

A Jobbik elnöke szerint a magyar munkásokkal szemben is megvédte Orbán Viktor milliárdosait és milliárdjait a Fidesz, emiatt egyszerűen lesöpörték a javaslatukat.

Önöknek eszük ágában sincs elvárni bármiféle közteherviselést a fideszes milliárdosoktól, csak a néptől.

- fogalmazott Jakab Péter, aki arra is emlékeztette a kormánypárti politikusokat, hogy az önkormányzatok a kormányzati elvonások miatt lassan már a béreket sem tudják fizetni, de Orbán Viktor baráti köre az elmúlt időszakban kétszer annyi közpénzt nyert, mint amennyiből a mentőszolgálat egész évben működik. Felszólalását azzal zárta:

Itt nem a nemzet tőkésosztályáról van szó, hanem a nemzet rablóbandájával, és ennek megfelelően fognak eljárni velük szemben.

Fidesz: közös teherviselés, de Mészárosék nélkül

Nyilván rádöbbentek a Fideszben, hogy nem tesz jót a párt imidzsének, ha Jakab Péter minden felszólalása után jön Orbán Viktor és két levegőigazítás között hebegve-habogva felolvas egy előre megírt szöveget. Még szerencse, hogy válaszadásra sikerült találniuk egy másik Orbánt, aki a kormányfőhöz hasonlóan otthon van a mellébeszélésben és az alternatív valóságértelmezésben - plusz pont lehetett, hogy ehhez még csak papírra sincs szüksége.

Orbán Balázs a miniszterelnökhöz hasonlóan rögtön személyeskedéssel kezdte a válaszadást, a régi fideszes szokás szerint az érdemi felvetésekre nem tért ki.

Nemzeti összefogást, szolidaritást és közös teherviselést hangsúlyozott, de arról nem beszélt, hogy ebben a miniszterelnök közpénzen milliárdossá vált barátai és rokonai miért nincsenek benne.

Az államtitkár valahogy előrángatott egy Orwell-idézetet is, hogy a kommunistákhoz hasonlíthassa az ellenzéket. Mindezt arra hivatkozva, hogy állítása szerint a kormánypártok mindig tényszerűen tájékoztatnak, de ezt a többi párt nem fogadja el.