A Jobbik szerint Karácsonynak meg kell fontolnia a kispesti polgármester kinevezését

A Jobbik szerint Karácsonynak meg kell fontolnia a kispesti polgármester kinevezését

A Jobbik budapesti elnöksége szerint az átláthatóság és a korrupcióellenesség jegyében Karácsony Gergelynek meg kell fontolnia az MSZP-s Gajda Péter kinevezését a Fővárosi Közgyűlés Ügyrendi, Nemzetiségi, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottságának élére.

Gajdát szocialista javaslatra tették meg bizottsági elnöknek, ugyanakkor a politikussal szemben korrupciós vádak merültek fel. Az LMP szintén tiltakozik, az ellenzéki párt Karácsony Gergelyt arra kérte, a választásokon ígért átláthatóságot és elszámoltathatóságot ebben az esetben is érvényesítse, a kinevezést pedig vonja vissza.

Szerintük Gajda Péter Kispesten akadályozza és ellehetetleníti az Antikorrupciós Tényfeltáró bizottság munkáját. A Momentum szintén azon az állásponton van, hogy a kispesti polgármester ellen felhozott vádak tisztázásáig ne ő legyen a bizottság elnöke.

Jelenleg a koronavírus miatt a fővárosi közgyűlést nem hívják össze, a főpolgármester egy személyben dönt az előterjesztésekről. A 444.hu megkeresésére a Főpolgármesteri Hivatal Sajtóosztálya azt írta, a bizottsági kinevezések esetében a tagokat, elnököket a pártok delegálják és jelölik, a korábbi megállapodások szerint ez a bizottsági hely pedig az MSZP-nek jár. Ők a DK-ba átlépett Szaniszló Sándor helyére Gajdát jelölték, és

„A főpolgármester, ahogyan más pártok fővárosi frakciói esetében sem, nem szól bele ebbe, elfogadja a frakciók jelölését”

- írták válaszukban.

A szocialisták a lapnak azt mondták, Gajda Péterrel szemben semmiféle ténybeli, megalapozott vád nem áll rendelkezésre.

Ugyanakkor a Jobbik úgy látja, amennyiben a felmerült vádak bebizonyosodnak, és eljárás is indul majd Gajda ellen, kellemetlen helyzetbe kerül a fővárosi vezetés a véleményük szerint átgondolatlan döntés miatt.