Orbánék is pesszimisták, de az Európai Bizottság még rajtuk is túltesz

Orbánék is pesszimisták, de az Európai Bizottság még rajtuk is túltesz

Nemcsak az Európai Unió egészére, hanem Magyarországra nézve is jóval sötétebb gazdasági képet vázol fel az Európai Bizottság előrejelzése, melyet részletesen ismertet a Portfolio.

A kormányzat korábbi elképzeléseit a 2,7 százalékos államháztartási hiányról épp a tegnap napvilágra került konvergenciaprogram írta felül. Ebben a kabinet már elengedte a 3 százalékos hiánycélt, 3,8 százalékra becsülte a hiány idei mértékét, 3 százalékra a GDP csökkenését és 72,6 százalékra az államadósság nemzeti össztermékhez viszonyított arányát. Ugyanakkor 2021-re nagyon erős úgynevezett visszapattanást remélt: 4,8 százalékos gazdasági bővülést, 2,7 százalékos hiányt és újra 70 százalék alatti GDP-arányos adósságot.

Oda a kincstári optimizmus: megugró hiánnyal és államadóssággal számol az Orbán-kormány

Elengedi a kormányzat az eddig szinte kőbe vésettként kezelt 3 százalékos hiánycélt, az Európai Bizottságnak benyújtott konvergenciaprogramban már 3,8 százalékot írnak a kormányzati szektor hiányára - írja a Portfolio. A gazdasági visszaesésre továbbra is 3 százalék a becslésük, de úgy vélik, ezt gyors visszapattanás követi, és 2014-ig stabilan 4 százalék felett lehet a GDP növekedése.

Az Európai Bizottság azonban ennél jóval borúlátóbb. Brüsszel szerint az EU gazdasága idén 7,5 százalékkal fog csökkenni, ebben a közösségben

a magyar GDP visszaesésére 7 százalékot becsülnek,

ami több mint duplája az Orbán-kormány becslésének. Brüsszel úgy véli, a kabinet terveivel ellentétben

hazánkban nem 1,8, hanem 3,8 százalékkal fog csökkenni a foglalkoztatottság,

a költségvetési hiányra pedig 3,8 helyett 5,2 százalékot becsülnek.

Orbánék 2021-es visszapattanást tekintve optimisták: a GDP változására az ide -3 százalék után jövőre +4,8 százalékot mondanak, míg a Bizottság úgy véli, az idei -7 százalékot csak +6 százalék fog követni.

Azaz míg a magyar kormány szerint több mint egy százalék lesz a GDP növekedése 2021 végére, az Európai Bizottság szerint az nem fogja elérni az idei év eleji szintet sem.

Brüsszel a többi mutató esetében is hasonlóan pesszimista. Szerintük

a költségvetési hiány az idei 5,2 után jövőre 4 százalék lesz, míg a GDP-arányos államadósság szintjére az idei év végi 75 százalék után jövő decemberre 73,5 százalékot becsülnek.

A foglalkoztatás növekedését 2021-re a kabinet 1,6 százalékos értékével ellentétben csak 1,1 százalékra tippelik.

A Bizottság úgy véli,

egy erőteljesebb költségvetési támogatás mérsékelhetné a 2020-as gazdasági visszaesést és élénkíthetné a visszapattanást 2021-ben.

Másrészt viszont az esetleges tömeges vállalati csődök hosszabban elhúzódó negatív tendenciát okozhatnának a munkahelyteremtés és a hitelezés visszafogása miatt.