Történelmi visszaesés az iparban és a turizmusban

Történelmi visszaesés az iparban és a turizmusban

Márciusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 68, a belföldi vendégek által eltöltötteké 61 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 60 százalékkal kevesebb volt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb tájékoztatójából. 

Mint írják: a külföldi vendégek száma 74, a vendégéjszakáké 68 százalékkal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 107 ezer vendég 316 ezer vendégéjszakát töltött el. Nagymértékű csökkenés jellemezte mindegyik szállástípust és régiót. A budapesti és a nyugat-dunántúli szálláshelyeken közel 70%-kal esett vissza a vendégéjszakák száma. A vendégéjszakában mért forgalom Európából a 2019. márciusi érték harmada, Ázsiából és Amerikából kevesebb mint a negyede volt. Az orosz és az ukrán vendégéjszakák száma az átlagosnál kisebb mértékben, mintegy a felére esett vissza. A legfontosabb küldő országunkból, Németországból 62 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak a szálláshelyek.

A belföldi vendégek száma 64, a vendégéjszakáké 61 százalékkal csökkent. A vendégszám 166 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 381 ezer volt. A vendégéjszakák száma egyik régióban sem érte el a 2019. márciusi forgalom felét, Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Tisza-tónál a harmadát sem.

A kereskedelmi szálláshelyek 19 százalékkal kevesebb, összesen 4,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 18, a belföldi vendégek 20 százalékkal kevesebb (2,1 millió, illetve 2,0 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 11 százalékkal csökkent, és 82 milliárd forintot tett ki.

5,6 százalékkal csökkent az ipari termelés

Márciusban az ipari termelés volumene 5,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 10,0 százalékkal csökkent. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban már jelentős volt.

A válság ugyanakkor eltérő mértékben sújtotta a különböző ágazatokat. A legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül a járműgyártásban jelentős visszaesés volt, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása kismértékben emelkedett. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában azonban gyorsult a növekedés üteme. A többi alág többségében csökkent a termelés volumene.

A termelés az év első három hónapjában 0,1%-kal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban az előző hónaphoz viszonyítva 10,4 százalékkal visszaesett.