A szakszervezet szerint sok egészségügyi dolgozó 20-30 százalékkal kevesebb pénzt kap a vírus miatt

A szakszervezet szerint sok egészségügyi dolgozó 20-30 százalékkal kevesebb pénzt kap a vírus miatt

Sok egészségügyi dolgozónak bevételcsökkenést okozott a koronavírus-járvány elleni védekezés, mert a veszélyhelyzet idejére átmenetileg megszűntek a kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségeik – írja a Népszava. A szakszervezet becslése szerint legalább 20-30 százalékos a kiesés az érintetteknél.

A lap szerint az egészségügyi szakdolgozók felének-kétharmadának van másod- harmadállása, az orvosok magánellátóknál vagy saját vállalkozásban dolgoznak a főállás mellett, az ápolók több kórházban, szociális otthonban, vagy háziápolásban.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke azt mondta a lapnak, hogy a kényszerszabadságolások miatt sok egészségügyisnek csökkent a jövedelme is, becslése szerint az érintett szakdolgozók kénytelenek minimum 20-30 százalékkal kevesebből megélni, de hallott arról is, hogy a koronavírusos betegeket ápoló intézményekben pluszjuttatást kaptak. Ez kórházanként eltérő mértékű volt, a Szent Imre kórházban például a covidos betegek mellett dolgozók márciustól bruttó 100 ezer forintot, az egyéb pácienseket ellátók 70 ezret, a műszaki-gazdasági hátteret biztosítók 50 ezret kaptak.

A lapnak az Állami Egészségügyi Ellátóközpont válaszolt, eszerint a kórházak saját költségvetésük terhére adhatnak juttatást, ez valahol fejenként 20-40 ezer forint határozott idejű bérkiegészítést jelentett, máshol az izolációs és karantén osztályokon dolgozóknál a teljesített órák emelt szorzóval (180 százalékkal) való beszámítását. Hozzátették, hogy az egészségügyi szakdolgozók bruttó 500 ezer forintos extrajuttatást kapnak a járvány miatt.