A kormány jövő kedden indítványt tesz a veszélyhelyzet végére, és bezárják a tranzitzónákat

A kormány jövő kedden indítványt tesz a veszélyhelyzet végére, és bezárják a tranzitzónákat

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter több fontos változásról is beszámolt. 

Ezek közül kiemelkedik, hogy jövő héten megkezdődik a veszélyhelyzet lezárását célzó folyamat. 

A lehetséges forgatókönyvről itt írtunk:

Mi lesz a felhatalmazási törvénnyel, a banki törlesztővel, és az ellenzékkel, ha Orbán feloldja veszélyhelyzetet?

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki szerbiai látogatása során vetette fel, hogyha ebben az ütemben zajlik a járvány elleni védekezés hazánkban, akkor feloldhatóvá válik a március 11-én elrendelt veszélyhelyzet. A hogyantovábbról kérdeztük dr. Beleznay Zsuzsanna jogászt, és Ember Zoltánt, az Iránytű Intézet elemzőjét.

illetve az Európai Bíróság döntése értelmében bezárják a határon a tranzitzónákat. Menedékkérelmet ezentúl a külképviseleteken lehet benyújtani.

Nemsokára vége

Egyébként Gulyás Gergely szerint

"az eddigi magyar védekezésről joggal mondhatjuk, hogy Európa egyik legsikeresebb védekezése volt".

A miniszter közölte továbbá, hogy a védekezés második szakasza arról szól, hogy azokat az intézményeket érdemes fenntartani, amelyek "beváltak". Ezért az operatív törzs továbbra is fennmarad, az egészségügyben pedig meg kell tartani a járványügyi készültséget. A kormány jövő kedden törvényjavaslatot fog benyújtani az Országgyűlésnek, melyben arra kéri az Országgyűlést, hogy a rendkívüli jogrend megszüntetéséről, és a járványügyi készültség fenntartásáról hozzon döntést - hangzott el. 

A rendkívüli jogrendet a kormány szünteti meg, "ezt korábban is ígértük", és amint erről dönt a Parlament, ezt megteszi a kormány - ígérte Gulyás Gergely, hozzátéve:

"a kormány erre indítványt tesz az Országgyűlésnek jövő hét kedden".

Többször is hangsúlyozta, hogy csak azokat a korlátozásokat, szabályokat muszáj fenntartani, ami a készültség fenntartásához elengedhetetlenül szükségesek, a veszélyhelyzetben viszont több olyan rendeletet is hoztak, melyek érvényessége túlmutat a veszélyhelyzeten, ezért - ilyen esetekben - "nyilván a veszélyhelyzet végeztével", kell egy törvényjavaslat, amely ezeket szabályokat fenntartja.

Gulyás Gergely emellett szükségesnek nevezte a bevált védelmi intézményrendszer fenntartását is. 

Vége

Tranzitzónákról meghozott európai bírósági ítélettel kapcsolatban elmondta, a kormány arról döntött, hogy a tranzitzónákat megszünteti, ennek az intézkedésnek a végrehajtása folyamatban van. Ez Gulyás Gergely szerint azt jelenti, hogy aki idegenrendészeti őrizetben volt, az ezt követően is abban marad, összesen 4 ilyen ember volt a tranzitzónákban. Aki pedig eddig

"nem idegenrendészeti őrizetben tartózkodott a tranzitzóna területén, őt menekültügyi befogadóállomásra szállítják ma, mintegy 280 emberről beszélünk"

- tájékoztatott a miniszter a számokról. 

"Ezzel a tranzitzónákat Magyarország bezárja"

- hangsúlyozta.

Ezután annak a gyakorlatnak a törvényi feltételeit fogja a kormány megteremteni, hogy aki Magyarország területére be akar jönni, aki menedékügyi kérelmet kíván benyújtani, az ezt csak külképviseleten tehesse meg. Erre azokban az országokban lesz lehetőség, amelyek nem tagjai az EU-nak. A szükséges intézkedéseket a belügy- és a külügyminisztérium teszi meg, egyeztetve az Igazságügy minisztériummal - mondta el a miniszter,

igaz, ennek gyakorlati megvalósításáról, miszerint mit tehet az egyszeri bevándorló a kerítésnél, nem szólt. 

Munkanélküliségi matek

Gulyás Gergely közölt számokat a munkanélküliségről is: álláskeresési járadékban 101.447-en, foglalkoztatási helyettesítési támogatásban 71.235-en részesülnek, tehát,

"majd 173 ezer ember az, aki keres állást, dolgozni szeretne, de nem talált munkát"

- magyarázta

Elmondta, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv eredményeként a foglalkoztatotti keretet 100 ezerrel megemelték, bár egyelőre csak 5 ezerrel vannak többen a közmunkások, illetve 3 ezer új állást hoztak létre a honvédségnél. Az állami bértámogatás keretében 106 ezer munkavállalóra nyújtottak be kérelmet, ők 99 százalékban meg fogják azt kapni, a kutatás-fejlesztési munkakörre 9300 kérelem érkezett. A beruházás ösztönzési programba jelentkező cégek 96 ezer munkahely megőrzését vállalták, így Gulyás Gergely szerint a kormány. összességében 221 ezer munkahelyet óvott meg.

És akkor Magyarország, ahogy azt Orbán-kormány látja...

Az egyszer használatos műanyagokat azért nem tiltja be a kormány, mert bár nem változott a szándéka, és az EU is erre kötelezi hazánkat, azonban a válság alatt a munkahelyeket akarja megőrizni.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig megerősítette, hogy országosan május 25-én, Budapesten pedig június 2-án térnek az iskolák, óvodák és bölcsődék a "normális működéshez", amit többek között azzal magyarázott, hogy a szülőknek elfogyott a szabadsága is. Egyébként arra nem tért ki, milyen szabályok vonatkoznak a csoportokra.

Kérdésre válaszolva Gulyás elmondta, hogy az elmúlt hetek rámutattak az egészségügyi rendszer hibáira, finanszírozási, készletraktározási hiányosságaira, ezért az a kormány meggyőződése, hogy ha a magyar egészségügy érdekében tehetünk valamit, akkor azt most tegyük meg.

A 2021-es költségvetés tervezete csak azért csúszik egy hetet, mert meg akarják várni az áprilisi gazdasági adatokat. Egyébként a kormány 3 százalékos recessziót jósol, az inflációs számokat pedig majd a költségvetésben rögzítik.

Mivel az operatív törzset Pintér Sándor vezeti, ezért semmi meglepő nincs abban, hogy a belügyminiszter egészségügyi szakemberekkel egyeztet.

Amíg járványügyi készültség van, maradnak a kórházparancsnokok.

Kásler Miklósnak a sikeres járványügyi védekezésért köszönet járna, nem pedig kritika.

A kormány a járványügyi készültség alatti jogszabályokról is dönt a jövő héten, ezek azok a korlátozások, amelyek bevezetéséhez nem szükséges a rendkívüli jogrend.

Pillanatnyilag rendezvénytilalom van az országban, ez a polgári peres eljárások miatt is fontos, azonban az a kormány célja, hogy ez csak indokolt ideig tartson.

Ha a járványügyi készültség lehetővé teszi, a 3-4 napos budapesti Szent István-ünnepség és tűzijáték  lehető legjobb, legidőszerűbb, legindokoltabb döntés.

A pécsi futballstadionról csak szándéknyilatkozat született, nem pedig kormánydöntés. Bár a kormányzat szimpatizál a közösség érdekében felvetett képviselői tervekkel.