151 ezer KATA-s négyhavi adómentességet kapott

151 ezer KATA-s négyhavi adómentességet kapott

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, a járvány nyomán meghozott adómentességről beszélt az operatív törzs tájékozatóján.

Az államtitkár közlése alapján százmilliárd forint adót engedett el a kormány, és több mint 360 ezer munkahelyet mentett meg az eddig meghozott intézkedésekkel. Az KATA-s adózók 26 szakmában négy hónapos mentességet kaptak, nekik június 30-ig nem kell adót fizetniük, de azoknak is jár, akik melléktevékenységként végzik az adott tevékenységet.

Az adómentességet viszont csak azok vehetik igénybe, akik már február 1-jén is ezt a tevékenységet végezték. Ezzel együtt már 151 ezer KATA-s egyéni vállalkozó kapott négyhavi adómentességet. Elhangzott még, hogy azok a KATA-s adózók, akiknek adótartozásuk volt, 10 havi részletben fizethetik ki adósságukat az átmeneti időszak után.

Izer Norbert szólt a nagyobb cégek kedvezményeiről is. Ez a munkáltatókat és munkavállalókat is érinti.

Négy hónapra eltörölték a munkáltató járulékterheit, a foglalkoztatás így az államtitkár szerint olcsóbb lett, a munkavállalók nettó jövedelme pedig magasabb. Egy 210 ezer forintos keresetű munkavállaló után az állam 71 ezer forintról mond le, átlagbér esetén 138 ezer forintról. Ez 66 milliárd forintnyi adókedvezményt jelent.