Sok volt a Deák téri késelő és társai rovásán

késelés, Deák tér
Mihádák Zoltán / MTI

A Fővárosi Törvényszék vasárnap délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Deák téri késelés gyanúsítottainak

egzisztenciális és személyi körülményei rendezetlenek, állandó, bejelentett munkahellyel nem rendelkeznek,
ketten kábítószer-fogyasztók.

Az emberöléssel gyanúsított férfi állandó bejelentett lakcímén nem tartózkodott. Ellene folyamatban lévő más büntetőeljárásokban – ismeretlen helyen való tartózkodása miatt – körözést, illetve elfogatóparancsot bocsátottak ki.

A másik két gyanúsított lakhatási körülményei is bizonytalanok: egyikük nem rendelkezik érvényes lakóhellyel, egy ellenük 2019-ben indult nyomozás adatai alapján pedig, miután

a szüleik kirakták őket a lakásukból, egy VI. kerületi albérletben éltek, ahol egyikük 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott a főbérlőnek.

A terhükre rótt bűncselekmény elkövetése után mindhárman elmenekültek a helyszínről. Mindezekre és a kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény miatt kiszabható büntetés nagyságára figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén az eljárás során elérhetetlenné válnának.

A törvényszéki közleményben kiemelték, hogy a nyomozás kezdeti szakaszban van. A tényállás teljes körű felderítéséhez a verekedésben részt vevő eddig ismeretlenek – köztük egy, a késelő által megszúrt másik férfi – beazonosítása, a gyanúsítottak további kihallgatása és szembesítések szükségesek.

A bűnismétlés veszélyét a bíróság két terhelt esetében találta megalapozottnak. Ők, bár büntetlen előéletűek, de

a gyanúsításban szereplő bűncselekményeket ellenük folyamatban lévő több büntetőeljárás hatálya alatt követték el.
Minderre, valamint az elkövetés előtt és után tanúsított magatartásukra is figyelemmel megalapozottan lehet tartani attól, hogy kényszerintézkedés hiányában szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követnének el.

A harmadik gyanúsított esetében a bíróság a bűnismétlés veszélyét nem találta megállapíthatónak, mivel a férfi büntetlen előéletű és vele szemben másik büntetőeljárás sincs folyamatban – olvasható a törvényszéki közleményben.

(MTI)

Egy hónapra letartoztatták a Deák téri kettős gyilkossággal vádolt intézetis fiút

A bíróság egy hónapra letartóztatásba helyezte azt a három férfit, akik a megalapozott gyanú szerint péntek hajnalban részt vettek a Deák téri verekedésben, s egyikük két embert halálra késelt. A Fővárosi Főügyészség az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében emlékeztetett: az V. kerületi Deák Ferenc téren hajnali fél négy körül két, fiatalokból álló társaság verekedett össze.