Steinmetz Ádám: politikus ne lehessen sportvezető!

Steinmetz Ádám: politikus ne lehessen sportvezető!

Ma Magyarországon miért van szükség politikai kapcsolatokra is ahhoz, hogy valaki egy sportszervezet vezetője legyen? Miért nem elég több éves sportolói, sportvezetői múlt? – tette fel a kérdést Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtöki, a Facebookon közzétett online tájékoztatójában.

Az olimpiai bajnokként is ismert vízilabdázó Babos Tímea édesapjának, Babos Csabának esetét hozta fel példaként, aki

politikai kapcsolatok hiányára hivatkozva

hárította el a felkérést a teniszszövetség megüresedett elnöki székére.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, távoznia kellett a súlyos anyagi problémákkal küszködő Magyar Tenisz Szövetség éléről Szűcs Lajos fideszes politikusnak.

A selyemzsinór elmaradt, de a fideszes politikusnak távoznia kell a teniszszövetség éléről

Bár úgy tűnt felszámolás alá kerül a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ), Orbán Viktor miniszterelnök megkönyörült a szövetségen, ugyanakkor csak feltételekkel, mivel távoznia kell Szűcs Lajos kormánypárti képviselőnek a szövetség éléről. Még tavaly márciusban írtunk arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottságnak a Magyar Tenisz Szövetség ellen.

Steinmetz emlékeztet: a Fidesz-kormányok alatt jelentős támogatások áramlottak az egyes sportágakba, aminek ő sportolóként örül, de

mellékhatásként megjelentek a Fideszhez köthető személyek, illetve fideszes politikusok

a sportszervezetek vezetői között.

A sportoló-politikus megjegyzi,

ez már az átkosban sem volt szerethető, s már akkor is ártott a sportnak.

Példaként említette Szűcs Lajos mellett Németh Szilárdot, Kósa Lajost, Kocsis Mátét és Kubatov Gábort is. Feltette a kérdést: miért gondolják ők, hogy értenek a sporthoz? A sportvezetés ugyanis egy külön szakma – mutatott rá. Rossz üzenetnek nevezte, hogy pártpolitikusok állnak egyes sportszövetségek élén, ugyanis – hangsúlyozta – a sportolók, azok szimpatizánsai különféle politikai világnézettel rendelkezhetnek.

Az egészséges versenyszellemmel ellentétesnek nevezte Steinmetz, hogy egy sportszervezet vezetője politikusi minőségében dönthet ugyanennek a sportszervezetnek a támogatásáról vagy ellenfeleinek nem támogatásáról. Ráadásul megingathatja a közbizalmat egy olyan politikus iránt, ha az általa vezetett sportszervezet komoly adósságot halmoz fel – utalt a teniszszövetség körüli anomáliákra Steinmetz.

Az ismert sportoló a Jobbik nevében azt javasolja, ne indulhasson sportszervezet vezetői tisztségéért

  • képviselő,
  • polgármester,
  • kormánytag.

Ugyanis – véli – rossz az üzenete annak, ha a sportot, a szakmát képviselő embereknek attól tartva kell választaniuk, hogy ha a megválasztott vezető esetleg nem fideszes, akkor az adott vagy beígért támogatások elmaradhatnak.

A szakmai döntéseket bízzuk a szakemberekre!

– tette hozzá Steinmetz Ádám.