Senkit nem kellett lélegeztetőgépre kapcsolni a Pesti úti idősotthon lakói közül

Senkit nem kellett lélegeztetőgépre kapcsolni a Pesti úti idősotthon lakói közül

További nyolc ember halt meg a koronavírushoz kapcsolódóan, jellemzően idős korosztályból kerületek ki és valamennyien krónikus betegségben szenvedtek - mondta Müller Cecília az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: jó hír, hogy a gyógyultak száma is növekszik: 115-en elhagyhatták az egészségügyi intézményeket. Emellett tovább emelkedett a laborvizsgálatok száma is, már közel 32 ezer vizsgálatot végeztünk el - mondta.

Már 1310 igazolt fertőzött van az országban

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1310 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, vagyis egy nap alatt 120-al fertőzöttek azonosítottak. Elhunyt nyolc újabb beteg, így összesen 85 fő halt a vírus következtében - olvasható a Koronavirus.gov.hu-n.

A Pesti úti idősotthonról szólva kifejtette: további 56 főnél regisztráltak pozitív tesztet, őket szintén egészségügyi intézménybe szállították.

"Jó általános állapotban vannak, küzölök többen tünetszegények. Senki nem szorul lélegeztetésre"

Mint kiderült, jelentősen megcsappant az intézményben maradtak száma, ezért őket már el tudják különíteni, így a holnapi nap folyamán - a honvédség segítségével - megkezdődhet az intézmény zárófertőtlenítése, "azért, hogy a visszatérő lakók már egy biztonságos környezetbe érkezhessenek". 

Hozzátette: nem lehet tudni, hogyan került be az otthonokba a fertőzés és az hogyan terjedt el. Lehetséges, hogy egy ott dolgozó révén, de nem kizárt az sem, hogy már a zárlat előtt jelen volt a vírus.  Müller szerint azóta minden szociális intézmény megkapta azt az eljárásrendet, amit folyamatosan be kell tartani és tartatni. Eszerint minden 200 fő feletti intézmény számára főmunkaidőben dolgozó orvost és egészségügyi személyzetet kell biztosítani. Mint mondta: visszamenőleg ki fogj vizsgáltatni, hogy történt-e hiba vagy ellátási zavar, ami miatt nem vették észre időben a vírust.

Szintén újságírói kérdésre Müller felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány üteme függetlenül felgyorsult, ezért ismét felhívta mindenki figyelmét arra, hogy "ne lazítsanak, maradjanak otthon".

Elnézést kért Máraitól és Wass Alberttől

Az országos tisztifőorvos az ünnepek kapcsán mindenkit megkért, hogy lehetőleg maradjon otthon, s "ne együk túl magunkat és ne a hűtőszekrényt keressük meg stresszoldóként".

Hozzátette: Szenteljünk időt a rituáléknak, bizonyára Wass Albert és Márai Sándor is megbocsátanak nekem a botlásomért - utalt a tegnapi botlására az országos tisztifőorvos.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília felsorolta a koronavírus jellemző tüneteit: láz, izomfájdalom, fejfájás, légszomj és fulladás. Ugyanakkor hozzátette, a tünetek időnként atipikusan jelentkeznek, vagyis van úgy, hogy csak egy kis hőemelkedés, rossz közérzet tapasztalható, gyermekek esetében pedig számos alkalommal azt tapasztalták, hogy a magas lázon kívül semmi sem utal a fertőzésre.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette: öt teherszállító repülőgép érkezett, a szállítmányok 5,1 millió maszkot, húszezer teszt, ötezer pár kesztyűt tartalmaztak.

Mint mondta, 17 490 házi karantén kapcsán 163 ezer ellenőrzést hajtottak végre. Az üzletek nyitvatartása kapcsán 71 esetben tettek feljelentést, 39 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.

Hozzátette: több mint tízezer szabálysértést észlelt a rendőrség a kijárási korlátozás megszegésével kapcsolatban, 6451 esetben figyelmeztetéssel éltek, 2062 helyszíni bírságot szabtak ki, 2082 feljelentést tettek.

Beszámolt arról is, hogy egy koronavírus-fertőzött beteg pénteken engedély nélkül elhagyta az Uzsoki kórházat, majd visszament; a XIV. kerületi rendőrkapitányság büntetőeljárást indított ellene.

Kiss Róbert újságírói kérdésre közölte: amennyiben a települések kérik, akkor a rendőrség segít betartatni a kijárási korlátozásokat.

Szintén kérdésre válaszolva közölte: azért tették ingyenessé a parkolást, hogy kevesebben használják a tömegközlekedést (ez tényszerűen nem jött be, nem csökkent a közösségi közlekedés használata, cserébe a közúti forgalom is megnőtt). Ugyanakkor arra kért mindenkit, hogy csak alapos indokkal üljenek az autójukba.