Kocsis Máté a Parlamentben: "Eddig azt hittem, mi vagyunk az utolsó európai diktatúra"

Kocsis Máté a Parlamentben: "Eddig azt hittem, mi vagyunk az utolsó európai diktatúra"

"Eddig azt hittem, mi vagyunk az utolsó európai diktatúra" 

- mondta a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté azok után, hogy Tordai Bence arról beszélt, hogy szerinte Fehéroroszország az utolsó európai diktatúra. 

Kocsis Máté egyébként kijelentette, hogy majdnem visszamondta a napirend előtti felszólalását, amikor meghallotta Tordai Bencét Fehéroroszországról beszélni. A Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzék hosszú ideje azt bizonygatja, hogy Magyarországon nincs demokrácia, és hogy hazánk diktatúra.

Tordai beszédére a külügyminiszter, Szijjártó Péter is reagált, aki elmondta, hogy nemrégiben például Mike Pompeo, az USA külügyminisztere is találkozott Lukasenkóval, de emellett számos EU-s ország képviselői meglátogatta a belarusz kormányfőt. 

Mint ismert, nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnök Fehéroroszországban járt, ahol a magyar kormányfő elmondta: azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió végre szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat.

Az Európai Unió eredetileg 2004-ben rendelt el korlátozó intézkedéseket Fehéroroszországgal szemben, mert négy érintett személy (két ellenzéki politikus, egy üzletember és egy újságíró) máig tisztázatlan körülmények között eltűnt. Később további szankciókat is elfogadtak a nemzetközi választási és emberi jogi normák megsértése, a civil társadalom és az ellenzék elnyomása miatt.

Az EU azután döntött a szankciók többségének eltörlése mellett, hogy a korábbiaknál átláthatóbb módon, nyugodt légkörben tartottak elnökválasztást 2015 októberében Fehéroroszországban, illetve szabadon engedtek hat politikai foglyot.