Észak-Korea visszaállítja a propagandát sugárzó hangszórókat a határon

Észak-Korea visszaállítja a propagandát sugárzó hangszórókat a határon

Az észak-koreai hadsereg bejelentette, hogy visszaállítják a határon a propaganda-híradásokat sugárzó hangszórókat, amelyeket a két ország közötti katonai feszültség csökkentését célzó 2018-as egyezmény aláírását követően szereltek le.

Röplapháborút indít Észak-Korea a déli szomszéd ellen

Észak-Korea 12 millió röplapot szór szét Dél-Korea felett - közölte a phenjani rezsim szócsövének tartott KCNA hírügynökség hétfőn. A KCNA szerint a fővárosi kiadók és nyomdák ennyi röplapot készítettek el, tükrözve a társadalom minden rétegéhez tartozó emberek haragját és gyűlöletét. A röplapokat különféle eszközökkel, köztük mintegy háromezer léggömbbel szórják szét, amelyek képesek mélyen berepülni Dél-Korea területére.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium felszólított Phenjant, hagyjon fel a röplapozás tervével, amely nem szolgálja a két ország közötti jó viszonyt. Kjong Du Dzsong dél-koreai védelmi miniszter a parlamentben azt mondta, a hadsereg számára elsősorban az számít, Észak-Korea milyen eszközt használ a röplapok célba juttatására.

Észak-Korea katonákat vezényelt néhány elhagyatott őrhelyre a demilitarizált övezetben

Észak-Korea szemlátomást katonákat vezényelt csütörtökön néhány, korábban kiürített őrhelyre a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben - jelentette dél-koreai katonai forrásokra hivatkozva a Yonhap hírügynökség. A szöuli médiában olyan hírek is napvilágot láttak, hogy mintegy száz észak-koreai katona jelent meg a korábban a két Korea által közösen használt keszongi ipari parkban is.

Noha a KCNA szerint a röplapokat különféle eszközökkel, köztük mintegy háromezer léggömbbel szórnák szét, szakértők emlékeztettek arra, hogy ezt jelenleg az időjárási viszonyok nem teszik lehetővé. Nem zárják ki azt sem, hogy Phenjan ebben az esetben drónokat fog használni, amelyre viszont a dél-koreai hadseregnek válaszolnia kell.

Kjong leszögezte: a hadsereg "azonnali, gyors és arányos" választ ad. Szakértők szerint csak napok kérdése a röplapszórás megkezdése, és nincs kizárva, hogy az 1950-53-as koreai háború kitörésének csütörtöki évfordulójához fogják időzíteni.

Észak-Korea felrobbantotta a határon fekvő Korea-közi összekötő irodát

Észak-Korea felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő irodát - közölte kedden a dél-koreai országegyesítési minisztérium. A tárca szerint helyi idő szerint délután 2.49 órakor repítették levegőbe a határvárosban lévő irodát. Korábban katonai források közölték, hogy füst gomolygott felette, és megpróbálnak utánajárni annak, hogy pontosan mi történt ott.

(MTI)