Félmilliárdos üzletet kötött az MVM az egyik kormányközeli kedvenccel

Félmilliárdos üzletet kötött az MVM az egyik kormányközeli kedvenccel

A 4iG Nyrt. nettó 460 millió forint értékben szállít optikai szálas kommunikációs eszközöket az MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. (MVM NET) számára egy nagyértékű szerződés keretében - közölte a 4iG pénteken az MTI-vel.

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. kormányközeli elnök-vezérigazgatója épp a napokban szerzett meghatározó, többségi befolyást az általa vezetett társaságban 61,79 százalékkal, miután lényegében kivásárolta Mészáros Lőrincék részét.

Az MVM NET az MVM Zrt. (Magyar Villamos Művek Zrt.) 100 százalékos tulajdonában áll, az anyavállalat kormányközeli befolyása azonban nem csupán az ilyen üzleteknél figyelhető meg, hanem a szakmailag teljesen indokolatlan, ám a fideszes pártsajtó burkolt állami finanszírozását tekintve kielégítő megoldást jelentő, irányított hirdetések tekintetében is.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közölt tájékoztatás szerint a 4iG és az MVM NET "WDM eszközök szállítása" tárgyában kötött keretszerződést június 16-án, és a felek aláírták a keretszerződés részét képező első egyedi megrendelést, amelynek értéke nettó 1,313 millió euró (mintegy 460 millió forint).

A szerződés keretében beszerzendő Nokia eszközök és megoldások támogatják az úgynevezett WDM (Wavelenght Division Multiplexing) technológiát, amely növeli az optikai szálak áteresztő képességét, így ugyanazon az optikai szálon több, egymástól független optikai jelfolyam vihető át - írták.

A 4iG tavaly sikeres évet zárt, de nem is zárhatott volna másmilyet a hibrid rezsim partnereként.

Értékesítésének

  • nettó árbevétele a 2018. évi 14 milliárd forintról 41 milliárd forintra,
  • adózott eredménye 101 millió forintról 2,8 milliárd forintra nőtt.