Hiába tüntettek a Parlament előtt a hallgatók, a kormánypártok megszavazták a Színművészeti átalakítását

Hiába tüntettek a Parlament előtt a hallgatók, a kormánypártok megszavazták a Színművészeti átalakítását

Pénteken a Parlament szavazott a a Színház- és Filmművészeti Egyetemért (SZFE) Alapítványról is, ami azért volt érdekes, mert eközben a döntés ellen az intézmény hallgatói az Országház előtt tiltakoztak.  Az intézmény diákjai és oktatói attól tartanak, hogy az Színművészeti szellemisége és függetlensége sérülni fog. 

A kormánypárti többség 135 igen és 60 nem mellett elfogadta az egyetemi alapítvány átalakítását.

Ahogy arról beszámoltunk, a SZFE védelme érdekében már hetek óta megy a küzdelem, amelybe végül Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is belefolyt egy-egy cinikus megjegyzéssel, ám aki ismeri a NER-t, az jól tudja, hiába az utcai demonstráció, ha már megszületett korábban a döntés a Lendvay utcában.

A parlamenti szavazás előtt a Kossuth téri demonstráción kollégánk beszélt Brenner Kolomannal, aki szintén arról beszélt, hogy a fideszes többséggel szemben muszáj alternatívákat nyújtani, még akkor is, ha a Jobbik szakmailag megalapozott javaslatait lesöprik az asztalról. 

Az oktatási szakpolitikus hangsúlyozta továbbá, nem ért egyet azzal, hogy aktív politikusok neveznek ki egyetemi kurátoroknak. Így például Szijjártó Péter külügyért Győrbe, Varga Judit igazságügyminisztert a miskolci, míg Csányi Sándor OTP-elnököt a soproni egyetem kuratóriumába delegálták.

A Jobbik viszont úgy korrigálná az alapítványi átalakításokat, hogy az egyetemi autonómia, illetve az akadémiai szabadság maradványait meg lehessen védeni - tette hozzá. 

(A pénteki demonstrációkról egy későbbi cikkünkben számolunk be.)