Elmarad az augusztus 20-i tűzijáték

Elmarad az augusztus 20-i tűzijáték

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón közölte, mivel a fertőzésveszély a tömegrendezvényeknél a legvalószínűbb, ezért a kormány úgy döntött, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel

idén augusztus 20-án elmarad a tűzijáték, a légiparádé és más Szent István-napi rendezvény is.

Gulyás Gergely sajnálkozását fejezte ki, hogy augusztus 20-án nem tarthatják meg az ilyenkor szokásos ünnepségeket valamint a körmenetet, de mint fogalmazott, most a védekezés, a megelőzés a legfontosabb. A miniszter közölte, a kormány július 29-én ülésezik és ekkor döntenek véglegesen, de mint mondta, most több érv szól amellett, hogy ne legyenek augusztus 20-i ünnepségek.

A kormányinfón elhangzott még, hogy a járványveszély kapcsán a kormány egyelőre nem változtat az országok besorolásán. Szerbia és Ukrajna kivételével a környező országokban nem lett rosszabb a helyzet, Magyarországon továbbra is csökken az aktív fertőzöttek száma. Ugyanakkor a kormány nem engedélyezi a zenés, illetve az 500 főnél nagyobb rendezvényeket.

Gulyás Gergely azt mondta, megérti a zenészek helyzetét, de kérdésre válaszolva úgy vélte, a focimeccsekkel ellentétben azért nem tarthatnak koncerteket, mert a koncerteken többet isznak az emberek, mint a meccsen és nem lehet biztosítani a megfelelő távolságot a nézők között. Ezekről a kérdésekről egyébként augusztus 15-én dönt a kormány.

Az iskolaőr szerepéről Gulyás Gergely elmondta, azok az iskolák akik nem akarnak iskolaőrt, a Belügyminisztérium vizsgálhatja majd, hogy mégis küldjenek iskolaőrt az érintett intézménybe.