Erőszakos eseménybe torkollott Fehéroroszországban az elnökválasztás

Erőszakos eseménybe torkollott Fehéroroszországban az elnökválasztás

A rendőrség ellenőrzése alatt tartja a helyzetet a fehérorosz fővárosban, Minszkben, ahol vasárnap este kezdődtek engedély nélküli megmozdulások, amelyeket a hatóságok feloszlattak - közölte hétfő hajnalban a BelTa helyi hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva.

A tiltakozások azt követően kezdődtek, hogy ismertették a hivatalos exit poll felméréseket. Ezek szerint Aljakszandar Lukasenka fehérorosz államfő a szavazatok 79,7 százalékával várhatóan elsöprő győzelmet arat a vasárnap tartott fehéroroszországi elnökválasztáson. A választási bizottság tájékoztatása szerint az ellenzéki jelöltként induló Szvjatlana Cihanouszkaja a voksok 6,8-10,1 százalékára számíthat.

A testület hétfő hajnali két órára már részletesebb adatokat ígért, ami azonban még nem történt meg. A részvételi arány 84,05 százalékos volt - írja az MTI.

Cihanouszkaja az állami exit poll eredményének ismertetését követően újságíróknak úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy a többség őt támogatja, és nem hisz a hivatalos előrejelzésnek.

azt hiszem el, amit a saját szememmel látok, és én azt látom, hogy a többség velünk van 

- jelentette ki a politikus.

Reggeltől kezdve a felfegyverzett egységek lezárták a várost és katonai ellenőrzőpontokat állítottak föl Minszk utcáin. A médiumok beszámolója szerint hang- és könnygázgránátokat, valamint gumilövedékeket is bevetettek a tízezres tömeggel szemben. Sokan megsérültek a helyszínekre több tucat mentőautót vezényeltek. A tüntetők barikádokat emeltek, akik ellen a karhatalom gumilövedékeket és könnygázt is bevetett.

Nagyon nehéz hiteles infókhoz jutni a helyzetről, ugyanis az országban az internetet zavarják, de szerencsére a közösségi felületeken megjelentek az esettel kapcsolatos videók, amiből kivehető, hogy a tüntetők barikádokat is emeltek.

Az államtól független felmérések a most közölt hivatalos adatokkal szemben teljesen ellentétes képet mutatnak. Ezek szerint Cihanouszkaja kapta a voksok 70 százalékát, és Lukasenka csak 10 százalék körüli eredményt ért el.