Tüntetés lesz Fehéroroszország budapesti nagykövetsége előtt

Tüntetés lesz Fehéroroszország budapesti nagykövetsége előtt

Tüntetést szervez a Momentum Fehéroroszország budapesti nagykövetsége elé, a vélhetően elcsalt belarusz választások után.

"Európa utolsó (?) diktátora az elcsalt választás után karhatalmi erővel próbálja menteni a hatalmát. Orbán Viktor első magyar miniszterelnökként látogatta meg 2 hónappal ezelőtt a fehérorosz diktátort, aki szerint Magyarország az EU-ban mindenki másnál jobban megérti őket. Mi hiszünk a demokráciában és a jogállamban, elítéljük a belarusz tüntetők elleni rendőri és katonai brutalitást, ezért szolidaritási demonstrációra hívunk mindenkit!"

- olvasható az esemény leírásában.

A demonstráció 19 órakor kezdődik, a Momentum politikusain kívül felszólal Anni Mazurkevic belarusz ellenzéki aktivista.

Fehéroroszország háborús övezetté vált a választás után

Ismét összecsapott a rendőrség a tüntetőkkel Minszkben hétfő este - számol be az MTI a Reutersre hivatkozva. A szemtanúk elmondása szerint a rendőrök tüntetőket emeltek ki a tömegből, és gumibottal ütötték őket. Több mint harminc embert őrizetbe vettek. Az ellenzéki tüntetők már vasárnap éjjel is összecsaptak a rendőrséggel, miután kihirdették Aljakszandr Lukasenka elnök elsöprő győzelmét az eléggé vitatott tisztaságú elnökválasztáson.