Meghalt a siklóernyős, akit a mentést végző helikopter szele sodort le a fáról

helikopter

Meghalt az a siklóernyős, aki még július elején akadt fenn egy fán Vértesszőlősnél, a szemtanúk szerint a férfit a mentésre érkezett honvédségi helikopter rotorszele sodorta le a fáról - írja az Index. A férfi egy barátjával indult siklóernyőzni, 200 méteren gondjai akadtak, a mentőernyő segítségével sértetlenül leereszkedett az erdőbe. A két ernyő fennakadt a 20-25 méter magas fákon, a siklóernyős behúzta magát az egyikhez, rögzítette a beülőjét, mielőtt kiszállt és lemászott egy Y-ágba, 15-20 méteren.

A férfi felajánlotta a tűzoltóknak, ha fel tudnak neki vinni beülőt és kötelet, lejön, mert képzett alpinista. Ezután érkezett az első helikopter, a menetősöké. A 444 beszámolója szerint a mentőorvos jelezte, hogy útban lehet Pápáról egy MI-8-as honvédségi helikopter, ami szerinte alkalmatlan erre a feladatra.

A fáról elérték közben a speciális mentőket, azt mondták, hogy három óra múlva ott lesznek, de így is elkezdődött a mentés.

A férfi társa így számolt be a folyamatról:

„a fák fölött 10-15 méterrel elkezdett bejönni a terület fölé. Olyan 100 km/h-s szelet biztosan csinált, lent elsöpört mindent. A Zsolt fája, amibe kapaszkodott, kb. 5-10 méteres kilengéssel hánykolódott a szélben, szerencsétlen ember kapaszkodott, ahogy tudott. Nem sikerült a behelyezkedés, elmentek. Mondom a Zsoltinak, vedd fel a sisakodat legalább, amit meg is tett. Majd dumáltunk még mondtam neki, Csülök jön, ha kell. És akkor megindult másodszor is a (katonai) helikopter, kilógattak (!!!!) egy mittomén 10-20 méternyi kötelet (!!!!! személyzet nem volt a végén!!! mit gondoltak, majd Bruce Willis módjára félkézzel belekapaszkodik a kötélbe???) és elkezdett behelyezkedni. Megint rohadt nagy szél, elkezdett ránk a fákról ömleni a törmelék, a tűzoltó elküldött onnan, ahol álltunk, mert rajtam volt egy rövidgatya, meg egy póló, meg fogok sérülni. Kiszaladtam abban a szélben, amennyire tudtam (csúsztam-másztam és emlékezzünk, ott van egy tucat bámészkodó). (…) Kiértem, biztonságos távolságba, amikor éktelen recsegés, a fa, amin a Zsolt ült, nem bírta azt, hogy a rajta lévő 25 nm ernyő és 15 nm mentőernyő tépi vitorlaként a 100 km/h-s szélben és félbetört. Pont abban a magasságban, ahol a Zsolt ült és próbált kapaszkodni. 15 métert, vagy még többet zuhant. Odarohantunk, tiszta vér volt, eszméletlenül feküdt, a mentősök nekiugrottak, én annyit tudtam kérdezni a mentőstől, hogy ugye nem halt meg?! Még nem tudom. Ez volt a válasz. Másfél-két órán keresztül küzdöttek ott az életéért, mire olyan állapotba hozták, hogy szállítható legyen”.

A letörő ágak miatt a helyszínen lévő orvos is kéz- és fejsérülést szenvedett.