A BBC orosz tudósítóit is megverték minszki biztonságiak

A BBC orosz tudósítóit is megverték minszki biztonságiak

Civil ruhás emberek támadtak kedden a BBC orosz nyelvű szolgálatának újságíróira a fehérorosz fővárosban, Minszkben.

Az esetről a hírportál számolt be. Azt írták, feketeruhás férfiak egy csoportja közelítette meg az újságírókat, akiktől akkreditációjukat követelték. Amikor bemutatták a nyakba akasztható igazolványukat az egyik feketeruhás letépte a dokumentumot az újságíró nyakáról. Egy másik mozdulattal pedig kiragadta a kamerát az operatőr kezéből, és megpróbálta összetörni.

Az operatőrt megütötték, és ütéseket mértek kamerájára is.

A BBC orosz szolgálata mindhárom újságírójának a fehérorosz belügyminisztérium adta ki a helyi működési engedélyt, az újságírók emellett sajtó feliratú mellényt viseltek.

A fehérorosz fővárosban orosz és lengyel újságírókat is értek "nehezen magyarázható hatósági intézkedések".

Fehéroroszországban vasárnap tartottak elnökválasztást, ahol az exit poll eredmények ismertetése után tiltakozások és összecsapások kezdődtek.

Az ellenzék szerint a 26 éve hivatalban lévő államfő, Aljakszandr Lukasenka, aki a hivatalos adatok szerint a szavazatok több mint 80 százalékát kapta, elcsalta a választást. A megmozdulások hétfőn és kedden is folytatódtak. Az összecsapásokban legkevesebb egy ember meghalt, és több százan megsérültek. Sajtójelentések szerint mintegy háromezer embert őrizetbe vettek.

A fehérorosz állami választási bizottság előzetes eredményei szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt 10,9 százalékot szerzett az elnökválasztáson.

(A címlapkép illusztráció egy másik minszki bántalmazásról)