Több mint háromszorosra nőhet a bérleti díj az ócsai devizakárosult-lakótelepen

ócsai lakópark
Facebook

2019 januárjáig a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. volt a lakótelep gazdája, de felszámolták az állami céget és a terület átkerült a helyi önkormányzathoz. A lakótelepet a Fidesz kormány azért építtette, hogy olcsó, stabil lakhatással segítse a devizahitelek drágulása után csődbe ment és lakás nélkül maradt családokat.

Azonban az ócsai önkormányzat most úgy döntött, hogy 2021-től minden lakás bérleti díját több mint háromszorosára emelik a devizakárosultaknak épített lakótelepen. A drasztikus emelést csak azok a lakók úszhatják meg, akik rászorultsági alapon sikeresen kérvényezik a bérleti díj mérséklését.

A 444.hu cikke szerint a bérlőknek mostani 16-21 ezer forint helyett a ház méretétől függően akár 60-84 ezer forintos díjat kellene fizetniük. Ez újra nehéz helyzetbe hozná az ócsai telepen lakó családokat, sőt, sokan már most biztosan kijelentik: nem lesznek képesek kigazdálkodni a megemelt bérleti díjat. Az önkormányzat egy hete jelentette be a várható emelést.

A lakógyűlésen felháborodást okozott, hogy a városvezetés most egy tollvonással piaci alapú bérleményeket csinálhat az eredetileg szociális alapon épült lakótelepi ingatlanokból. Különösen, mert a szabályok igen kemények: ha egy négyfős családnál a keresőképes szülők összjövedelme meghaladja a 230 ezer forintot, a háztartások máris kiesnek a „szociális” bérlői kategóriából. Ha pedig a közös jövedelmük több mint 340 ezer forint, már a „költségelvűnek” nevezett középkategóriából is.