Lukasenka azt kérte, hogy ne tüntessenek ellene, valahogy mégis tüntetnek

Lukasenka azt kérte, hogy ne tüntessenek ellene, valahogy mégis tüntetnek

Döbbenet.

Nyugalomra és a tiltakozó akciók beszüntetésére intette a múlt hét végi újraválasztása ellen tüntetőket Aljakszandr Lukasenka újraválasztott fehérorosz elnök a nemzetbiztonsági tanács pénteki ülésén tett lakossági felhívásában.

"Azt akarjátok, hogy üljek és várjak, míg a feje tetejére állítjátok Minszket? Így nem leszünk képesek úrrá lenni a helyzeten. El kell kezdeni használni a fejünket, és le kell csillapodni, lehetőséget biztosítva nekünk a rend helyreállítására és arra, hogy azokkal foglalkozzunk, akik ideutaztak"

- jelentette ki az elnök, akit a BelTA állami hírügynökség idézett. Lukasenka felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon.

Természetesen külföldi akcióról van szó

"Ne merészkedjetek most az utcákra! Értsétek meg, hogy ágyútölteléknek használnak benneteket és gyermekeiteket!" - figyelmeztetett a fehérorosz elnök, aki szerint Lengyelországból, Hollandiából, Ukrajnából és "a nyitott Oroszországból" is érkeztek az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikushoz "hasonlók".

"Agresszió kezdődött az ország ellen" - húzta alá.

Ismételten leszögezte, hogy a tüntetéseket külföldről szervezik, és a tiltakozó akciókhoz bűnözőket használnak fel. "Mára teljességgel világosan látjuk, mi zajlik" - mondta.

Most nincs erőszak

Mindazonáltal önmérsékletre intette a biztonsági erők tagjait a tüntetőkkel szembeni fellépésük során. Arra emlékeztetett, hogy a rendvédelmi szervek tagjainak fő feladata az állampolgárok védelme. Ez komoly visszalépést jelent ahhoz képest, amit eddig megengedtek maguknak a hatóságok.

Pénteken, a hivatalos végeredmény közzétételét követően is több ezer tüntető vonult a minszki Függetlenség sugárúton a fehérorosz kormány székházához, hogy tiltakozzon Aljakszandr Lukasenka általuk el nem fogadott újabb választási győzelme ellen.

Sajtóbeszámolók szerint azonban a rendőrség alakulatai ezúttal nem lőnek, hanem leengedett pajzzsal védik az objektumokat. A tüntetők ennek annyira örültek, hogy volt ahol átölelték, megpuszilták a rohamrendőröket vagy virágot tűztek a pajzsaikra.